Meta har berättat att det till slut kommer att finnas end-to-end kryptering för Messenger. Kryptering i chatten introducerades första gången 2016 som en enskild funktion men kommer nu att vara standard i enskilda chattar mellan två personer. Detsamma gäller även röstsamtal.

Att tillåta kryptering som standard kommer att betyda att Meta inte längre kommer att kunna se innehållet i de flesta Messenger-diskussionerna, vilket även innebär att de inte kommer att kunna skicka det vidare till polisen eller andra myndigheter.

– Detta har tagit år att leverera på eftersom vi har tagit vår tid för att få till det här rätt, säger Loredana Crisan, chef för Messenger

Enligt Crisan kommer du inte behöva avstå från Messenger-funktioner när du använder krypterad chatt. Det kommer alltså att gå att använda teman och reaktioner som förut, det kommer sannolikt att ta lite tid innan det är fullt fungerande med kryptering i hela systemet.

Skillnad mellan appar

Instagram-meddelanden är inte krypterade som standard men Meta gick ut i augusti med att det kommer att introduceras kort efter Messenger. Det är däremot en funktion som funnits sedan 2022, som det var tidigare på Messenger, att användaren måste aktivera det på egen hand.