När piratkopiering först blev populärt bland internetanvändare var det främst musik och mjukvara de delade, och de gjorde det via Kazaa, Napster och andra fildelningsnätverk. Dessa för sedan länge en tynande tillvaro sedan Bittorrent helt tog över, men hela grejen med piratkopiering har minskat sedan Spotify erövrade världen och drog igång vågen av streamingtjänster.

Trots att det ett tag såg ut som att piratkopiering nästan var på väg bort har även olaglig delning av musik återigen börjat växa i USA, rapporterar Wired. Från 2022 till 2023 ökade antalet besök på musikpiratsajter med 13 procent och besökte användare sådana sajter 17 miljoner gånger. Det innebär inte att de tidigare så vanliga fildelningsnätverken har vaknat till liv igen. Moderna pirater använder nämligen huvudsakligen tjänster som plockar musik från Youtube, vilket i Sverige är tillåtet enligt bestämmelser kring privatkopiering.

Enligt analysfirman Muso beror det ökande intresset för piratkopierad musik på att priserna på streamingtjänster har gått upp, och det populäraste sättet att ladda ned låtarna är via program och webbplatser som extraherar ljudspåret från Youtube-videor. En talesperson för Youtube säger till Gizmodo att företaget gör vad det kan för att stoppa sådana webbplatser, men det är så klart inte det lättaste.

Hur ser läget ut i Sverige:
När det kommer till att ladda ner material från Youtube så klassas det som privatkopiering för egen användning, oavsett om det är upphovsrättsskyddat eller ej. Det kopierade materialet kan du avnjuta av själv, eller dela med familj eller enstaka vänner.