Mozilla – företaget bakom webbläsaren Firefox – har sedan tidigare en tjänst kallad Mozilla Monitor som kan visa var dina personuppgifter har läckt, exempelvis efter att något företag har hackats. Nu utökar företaget tjänsten med en betalversion kallad Mozilla Monitor Plus som mot en månatlig avgift lovar att hitta och ta bort din information från över 190 sajter som säljer vidare personuppgifter, skriver Engadget.

Användare kan få ett gratis smakprov som visar hur vitt ens uppgifter redan är spridda, och kan sedan betala en knapp hundralapp i månaden för att Mozilla automatiskt och manuellt ska begära att uppgifterna raderas från de olika dataförmedlarna. Utöver dataradering varnar tjänsten om användarens känsliga uppgifter dyker upp i en läcka.

Till att börja med kommer Mozilla Monitor Plus bara till USA, där problemet med att sälja vidare personuppgifter är mer utbrett än i framför allt EU där GDPR ger användare ett starkt skydd mot tilltaget. Men eftersom internet är globalt och många företag utanför EU inte bryr sig ett skvatt om huruvida några användare råkar befinna sig i unionen vore det trevligt om en liknande tjänst även fanns här.