Förra kvartalet skeppades 66 miljoner processorer för laptops och stationära datorer. Det är en ökning med 7 procent från samma kvartal året innan och en ökning på 22 procent jämfört med helåret. Det visar en ny rapport från Jon Peddie Research, som menar att ökningarna tyder på en vändning i en negativ trend i leveranser av datorer.

Nyheter från Mellanöstern, samt kriget i Ukraina, handelskriget med Kina och massuppsägningarna bland många bolag, har varit ett överflöd av dåliga nyheter trots en sjunkande inflation och ökande BNP i USA. Leveranserna av processorer visar på fortsatt tillväxt och är en ledande indikator. – Jon Peddie.

JPR_CPU_Graf.jpg

Den största mängden processorer används till laptops. Foto: Jon Peddie Research

Rapporten lyfter även att leveranserna av integrerade grafikkretsar ökade förra kvartalet. Med 60 miljoner skeppade enheter är det 7 procent fler än kvartalet innan och 18 procent för helåret. Jon Peddie Research menar att de flesta processorer har nu en integrerad grafikkrets som en av orsakerna till ökningen.

Rapporten beräknar att det kommer sitta en integrerad grafikkrets i 98 procent av alla sålda persondatorer inom fem år.

JPR_IGPU_Graf.jpg

Intel har störst marknadsandel. Foto: Jon Peddie Research

Leveransen av processorer har varit på nedgång i några år nu. Efter pandemins explosionsartade intresse i datorer och komponenter har leveranserna minskat. I februari förra året var det allmänna intresset för datorer i nedgång och 2022 var det värsta året på två decennier, sett till leveranser av komponenter.