I en ny rapport framtagen av analysfirman Jon Peddie Research (JPR) framgår att försäljningen av grafikkort sjunkit rejält under det gångna året, visar Tom's Hardware som gjort en sammanställning av siffrorna. Under tredje kvartalet 2022 levererade AMD, Nvidia och Intel tillsammans 6,9 miljoner dedikerade grafikkort för stationära datorer – nästan en halvering från första kvartalets 13,4 miljoner. Jämfört med samma period förra året är tappet 42 procent.

9hGBfdHQBWtrbYQKAfFZWD.jpg

När det längre tidsperspektivet tas i beaktning är det en tydlig nedåtgående trend som går att utläsa, men det finns ett par saker att ta med i kalkylen. När siffrorna från början av decenniet granskas var datorer i större utsträckning beroende av dedikerade grafikkort, vilket inte är fallet idag då fler datorer förlitar sig på de mer potenta integrerade grafikkretsarna i AMD:s och Intels processorer.

AWwf3MQqvWt8BRZJC4xRSD.jpg

Sett ur det kortare tidsspannet tydliggörs de fallande siffrorna och står i skarp kontrast till ökningen som påbörjades tredje kvartalet 2020, i samband med Nvidias lansering av Geforce RTX 3000-serien och AMD:s Radeon RX 6000-serie.

Jon Peddie Research recalls that declines of GPU sales in the third quarter experienced the most significant drop since the 2009 recession. Yet, for those of us who have been following the discrete desktop GPU market for long enough, the situation seems even more dire.

Vidare anger rapporten från Jon Peddie Research att försäljningsfallet som går att skönja för dedikerade grafikkort idag är jämförbar med finanskrisen 2007–2008, då recessionen som följde orsakade dalande siffror i antalet levererade grafikkretsar. Då marknaden idag förändrats avsevärt med mer utbredd användning av integrerade grafikkretsar finns potential till ett ännu större tapp den här gången.

ga4ysdRtWufiCuUx3tFmHD.jpg

Rapporten ger även en översikt av marknadsandelar mellan AMD och Nvidia, och nu även Intel som klivit in som tredje aktör. Nvidia fortsätter att ta marknadsandelar och har växt från första kvartalets 75 procent till 86 procent under tredje kvartalet. AMD å sin sida har tappat rejält från 24 till 10 procent – den lägsta siffran på flera decennier. Nykomlingen Intel har förvånansvärt nog redan hunnit med att växt till en marknadsandel om 4 procent.

Sjunkande försäljning till trots ökade Nvidia lönsamheten för årets tredje kvartal. Hur trenden artar sig för det fjärde kvartalet för de olika aktörerna återstår att se.