Itunes lanserades 2001 för Mac och kom till Windows 2003. Men trots att Apple lade ned Macverisonen för flera år sedan har Windowsversionen fortsatt att vara det enda sättet att komma åt Apples musik – såväl köpt och strömmad – och säkerhetskopiera och synka anslutna IOS-enheter.

Nu har Apple till slut släppt moderna ersättare till Itunes även för Windows, i form av tre nya program: Apple Devices, Apple Music och Apple TV. Det första är unikt för Windows eftersom Finder (Mac OS motsvarighet till Utforskaren) hanterar IOS-enheter på Mac. Programmet kan synka data från dator till Iphone eller Ipad, säkerhetskopiera, installera uppdateringar av IOS och Ipad OS samt återställa enheter.

Apple Music fungerar som på Mac och har stöd för både egen musik lagrad på datorn och strömmad från Apple Music-tjänsten. Programmet har stöd för Airplay till kompatibla högtalare. Apple TV fungerar som Apple TV-applikationen på Mac och tv-apparater.

De tre programmen släpptes som betaversioner i slutet av 2022 men Apple har nu alltså släppt dem i skarp version. Itunes kommer inte pensioneras omedelbart eftersom Apple fortfarande inte har släppt någon Windowsversion av Podcaster. Dessutom kan användare med äldre system än Windows 10 behöva programmet, men det är okänt om Apple faktiskt bryr sig om det.

Apple har även släppt en omdesignad version av Icloud för Windows som bland annat ger tydligare övergripande information, till exempel hur mycket ledigt utrymme användaren har på kontot.