Det har gått nästan ett år sedan Google lanserade Bard, vilket sågs som företagets motsvarighet till Chat GPT och liknande genererande artificiella intelligenser. Nu har Google meddelat att Bard ersätts helt med nyligen presenterade Gemini och i samma veva erbjuds vassare variant av hjälpredan för en extra kostnad.

Kortfattat är det primärt ett namnbyte som gäller just nu, vilket betyder att om du tidigare använd Bard så behöver du i stället klicka dig till Gemini för att få tillgång till hjälpredan. Vidare har Gemini blivit mer lättillgänglig då mobilapplikation har släppts till både Android och IOS-enheter. Med mobilapplikationen är det möjligt att ställa frågor med text, tal eller bilder för att få hjälp med olika frågor.

Vidare har Google släppt lös vad de kallar för premiumversionen Gemini Advanced, vilket drivs av Googles vassaste AI Gemini Ultra 1.0. Till skillnad från Gemini i standardutförande ska den avancerade varianten kunna lösa mer komplexa uppgifter som kodning, driva logiska resonemang, ge nyanserade instruktioner och vara mer till hjälp med kreativa projekt.

Priset är 255 kronor per månad, vilket ger dig tillgång till den avancerade AI-modellen, samt tillgång till andra fördelar Google One erbjuder, som 2TB molnlagring. Det är möjligt att testa systemet i två månader innan du bestämmer dig för att faktiskt börja betala. För tillfället är det endast möjligt att använda Gemini Advanced på engelska.