Sony har ägt animéstreamingtjänsten Funimation sedan 2017, och konkurrerande och betydligt större Crunchyroll sedan 2021. Allt sedan Sony genomförde det senare förvärvet har det spekulerats bland animéfans om att de två tjänsterna kommer slås ihop, och nu gör företaget slag i saken rapporterar Ars Technica.

Sammanslagningen, om den nu kan kallas så, innebär att Funimation upphör att existera och Sony flyttar företagets kunder till Crunchyroll. Funimation-prenumeranter har börjat få mejl med detaljer om flytten, som ska ske utan avbrott i tillgången till strömmat innehåll. Vad som däremot försvinner är möjligheten att fortsätta titta på köpt innehåll.

Precis som för ett par månader sedan då Sony meddelade Playstation-ägare som tidigare hade köpt Discovery-innehåll att det snart skulle plockas bort kommer Crunchyroll inte flytta över Funimations sålda filmer och serier som kunderna hade utlovats ha tillgång till ”för evigt, med vissa restriktioner”.

Sony bevisar härmed återigen att en ”köpt” digital kopia inte alls är samma sak som en köpt DVD eller Blu-ray. Kraftig kritik efter Discovery-avslöjandet fick Sony att backa, men det återstår att se om företaget kommer ge Funimation-kunder vad de har betalat för på samma sätt.