Enligt kontot Phantom Ocean 3 på X har Microsoft tagit fram en egen AI-baserad uppskalningsteknik som kommer ingå i höstens stora Windows 11-uppdatering, version 24H2.

Inställningar för funktionen ingår redan under System -> Bildskärm -> Grafik i den första betaversionen av uppdateringen, och bilder delade av Phantom Ocean 3 visar hur det går att aktivera både automatisk superupplösning och optimeringar för spel i fönsterläge. Det finns även individuella inställningar per spel/program. När användaren startar ett spel medan funktionen är avstängd visar systemet en avisering.

Kodsnuttar visar att funktionen verkar använda DirectX-funktioner för uppskalningen, vilket kan tyda på att den använder DirectML och därmed kommer fungera på de flesta grafikkort eller på processorer med särskilda AI-kärnor (en så kallad NPU, för neural processing unit).

Till skillnad från DLSS, FSR och XESS ser Microsofts auto-superupplösning ut att fungera med de allra flesta spel utan att utvecklarna behöver lyfta ett finger.