Snart kan Apple bli tvungna att betala en böter på 5,6 miljarder kronor till EU, enligt källor till Financial Times. En utredning som inleddes 2021 ska visa att teknikjätten favoriserat sin egen musikstreamingtjänst Apple Music över konkurrenter på sina plattformar.

Spotify la ett formellt klagomål 2019 om att Apples behandling av andra musikstreamingtjänster var orättvis, då man är tvungen att betala 30-procentig avgift till bolaget. Enligt Spotify har Apple-användare inte fått veta att de kan prenumerera på billigare alternativ till Apple Music och tilläggstjänster utanför App Store har blockerats.

Nu närmar utredningen sitt slut och enligt Financial Times ska EU-kommissionen bötfälla Apple för att bedriva osund konkurrens. Med boten förväntas även Apple sluta blockera alternativa musikstreamingtjänster utanför App Store och konsumenter ska få se billigare alternativ till Apple Music på App Store.

Profilbild 2022.jpg

Johan Stahl, enhetschef vid Konkurrensverket

Det är inte första gången som Apple har åtalats för konkurrensbrott. En fransk domstol krävde Apple på böter motsvarande nästan 4 miljarder kronor 2022 för konkurrensbrott. Om uppgifterna stämmer blir det första gången EU bötfäller Apple.

–Ska man blicka framåt kan beteendet omfattas av Apples och andra grindvakters skyldigheter enligt EU:s rättsakt om digitala marknader, säger Johan Stahl, enhetschef med ansvar för DMA-frågor på Konkurrensverket.

Johan Stahl påpekar även att skydligheterna i rättsakten om digitala marknader träder i kraft den 6 mars och Apple är i färd med att anpassa sina regler inför den deadlinen

EU-kommissionen har inte kommenterat uppgifterna ännu.