Svenskar shoppade för totalt 11,6 miljarder kronor på nätet i januari. Det är en ökning på 14-procent från samma period förra året. I helhet ökade omsättningen med 19 procent i januari, jämfört med fjolåret vilket är det den starkaste månadsökningen sedan mars 2021.

E-handelns totala omsättning har varit i nedgång sedan pandemins slut. Förra året omsatte e-handelsbranschen 133 miljarder kronor – en minskning på 2 procent från 2022 och en 10-procentig minskning från 2021 när omsättningen nådde rekordartade 146 miljarder kronor. Nu har den negativa trenden börjat vända.

Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, förklarar att kunderna sökte sig till e-handeln under januari tack vare förlängda reaperioder från julsäsongen. Han välkomnar ökningen som något branschen verkligen behövde.

Januari är som bekant en av de svagare e-handelsmånaderna, och vi var oroliga för att den negativa trenden vi sett de senaste månaderna skulle fortsätta in i 2024. Så blev inte fallet, och vi hoppas nu på fortsatt på en positiv utveckling under 2024. – Per Ljungberg.

Hur mycket handlade du på nätet i januari?