IFS Direct Connect meddelade Pat Gelsinger, vd för Intel, att den nya satsningen på kontraktstillverkning av kretsar, Intel Foundry, kan komma att användas för att tillverka produkter åt Nvidia och Qualcomm – men även för ärkerivalen på processormarknaden: AMD. Gelsinger förklarar att Intel Foundry i framtiden ska bli ett mer självständigt bolag som inte ska påverkas av konkurrensmarknaden som Intels produkter är del av.

Vi hoppas inkludera Jensen (Nvidia), Christiano (Qualcomm), och Sundar (Google), och du hörde idag att det inkluderar Satya (Microsoft), jag hoppas även det inkluderar Lisa (AMD). Vi vill bli världens fabrik, vi blir världens västra fabrik sett till skala och då kan vi inte diskriminera kring vem som ingår. – Pat Gelsinger.

Detta vore ett starkt slag mot taiwanesiska TSMC:s produktion av kretsar, då bolaget idag är ledande inom kontraktstillverkning. Lyckas Intel få med teknikbolagen som Gelsinger nämnt, och därtill kan upprätthålla en utlovad takt gällandes utrullning av nya processnoder, kan det innebära ett skifte i marknadsandelar åt Intels fördel.

För att uppnå vår vision behöver vi en pålitlig leverantör av de mest avancerade och högpresterande halvledarna. Därför ser vi fram emot att arbeta tillsammans med Intel Foundry, och använda deras tjänster för att tillverka vår nästa krets på Intels 18A-process. – Satya Nadella

Under evenemanget utannonserade Microsofts VD Satya Nadella att de valt Intel Foundry som partner för att tillverka en av deras kommande processorer. Processorn ska tillverkas på Intels 18A-process – en process som enligt Intel själva ska vara redo för produktion mot slutet av 2024. I praktiken lär därför samarbetet bära frukt i form av en färdig produkt först under 2025, förutsatt då att Intels planer håller sett till utrullningen av den nya processnoden.