För ett par veckor sedan läckte uppgifter om att Lenovo är på väg att lansera en bärbar dator med genomskinlig skärm. Nu har företaget mycket riktigt gjort det, i form av Thinkbook Transparent Display Laptop Concept, som nu står utställd på Mobile World Congress i Barcelona.

Datorn har alltså en genomskinlig skärm, som precis som ryktet påstod är genomskinlig hela vägen ut till kanten på tre sidor, med en remsa nedtill mot gångjärnet och underredet. Skärmen är 17,3 tum stor och använder mikro-LED. När en pixel är avstängd/svart är den genomskinlig, men med vit färg och full ljusstyrka är den istället ogenomskinlig och med 1 000 nits maximal är det enligt Lenovo inget problem att se innehållet även i ett ljust rum.

Undre halvan av datorn är också täckt av glas och hyser ett kombinerat tangentbord och ritplatta. En medföljande penna aktiverar automatiskt ritplattan när den rör vid ytan.

En stor nackdel med den futuristiska skärmen är att upplösning är begränsad till bara 720p, men Lenovo säger till The Verge att en OLED-panel hade haft ett upplösningstak på 480p. Sajtens reporter säger att text på skärmen är ”fullt läsbar” men att det ändå känns att det är ett koncept och inte en dator som är redo att börja massproduceras.