Allt fler svenskar känner sig isolerade och uppgivna på nätet. I en undersökning (via SVT) där 1 000 personer deltog har 62 procent av de svarande sagt att de lever i en digital bubbla formad av personliga preferenser genom algoritmer.

Möjligheten att välja vilka nyhetskanaler, influerare och folk som vi följer har gjort att vi har blivit mer isolerade från vår omvärld. Vi väljer att ta del av information som på något sätt bekräftar det vi känner, tycker och gillar att se. – Lukas Berg, VD på Insight Intelligence

Undersökningen som Insight Intelligence årligen gör med universiteten i Karlstad och Malmö visar dock på ett positivt resultat. Svenskar är mer måna om att skydda sina uppgifter genom att kryptera meddelanden och tacka nej till kakor.

Däremot säger 62 procent att de inte har kontroll över vilka uppgifter de delar med sig av på nätet. Bara fem procent av de svarande läser användarvillkoren innan de tackar ja till kakor.

Avsaknaden av kontroll över hur information samlas in gör att folk helt har slutat bry sig om att ta del av några användarvillkor. De har blivit digitalt uppgivna. – Lukas Berg

Känner du kontroll över din digitala vardag?