Fler svenskar känner sig isolerade på nätet

Permalänk
Melding Plague

Fler svenskar känner sig isolerade på nätet

I en ny undersökning säger 62 procent att de lever i en digital filterbubbla.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Stäng av datorer och mobiltelefoner och gå ut och träffa folk istället.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk

Ett problem är att om man själv slänger ut sin dator genom fönstret och säger nu ska jag bli social. Så kommer "varenda" kotte i ens närhet ändå sitta kvar vid datorn och man går där helt ensam på stan..
Jag inbillar mig att utelivet helt har förändras de 30 sista åren, datorn och alla dessa tvkanaler är en stor orsak till detta.
Samtidigt så blir tjänsterna för att umgås online bättre. Och folk är idag mer stressade, så tiden att besöka någon vill de få bort.

*edit*
Jag kommer från landet. Hur många hus som helst står tomma. Barnfamiljer som ägde/hyrde förr vill ej bo där, barnen vill bo i samhällen och umgås. Och sedan funderar jag. När jag växte upp, ja då fanns inte internet hos vanlig folk eller en massa tvkanaler. Vi kunde inte alls umgås lika mycket som de i samhället. Tänk om en själv hade haft tillgång till internet när jag var liten, så mycket man då hade kunnat prata med polare. Som att bara spela datorspel emot andra.

Permalänk
Medlem

Det borde ju inte vara upp till OSS att skydda oss mot insamling av våra data till algoritmer som utformar det vi ser och matar oss med vinklad information, det hela är ju helt groteskt.

Det borde vara olagligt, internet ska skyddas så mycket det går från att vinkla oss till bara vissa saker. Och eftersom de som tillhandahåller de stora verktygen för detta inte vill vara anständiga och neutrala så kan man ju inte dumpa all makt till dem.

När allt blir mer styrt av stora bolag och liknande måste folk skyddas, hur dåligt det än låter så är alternativet värre i det långa loppet. Ingen vill att myndigheter och kalitioner av länder ska diktera villkor för allt men det är bra mycket sämre när annars oåtkomliga "ansiktslösa" privata organisationer styr oss.

Permalänk
Medlem

Är glad att jag har en hobby där jag träffar likasinnade IRL ungefär en dag i månaden. Istället för att internetkriga på Reddit och X så lägger jag tiden på att bli bättre på CAD. Tycker ändå att det är ett eget val vad man vill göra med sin tid. En del säger att de inte har tid att utforska någon hobby men blir lite ställda när man frågar hur mycket tid de lägger på mobilen på kvällarna...

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

Mitt Facebook flöde visar otroligt riktat nuförtiden, inget jag egentligen bryr mig om men bara att se elbilsnyheter börjar bli lite ledsamt och mazda fanclub grupper då jag råkade joina en sådan innan jag köpte min 4e generations mazda 3.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

"Möjligheten att välja vilka nyhetskanaler, influerare och folk som vi följer.....det vi känner, tycker och gillar att se"

Ummm...det känns inte riktigt som det som sägs, stämmer med rubriken att vi känner oss "isolerade". Tycker mer att det utifrån citatet låter som vi känner oss "skyddade" eller "trygga" eller något i den stilen.

Permalänk
Medlem

Låt oss byta ut de digitala bubblorna mot kolsyrade 🍻😃

Permalänk

Sociala medier har gått och blivit "kändisars medier" med fokus på algoritmstyrd manipulation av konsumtionsvanor och åsikter.

Mycket av användandet går nog på gammal vana från tiden när det fortfarande rörde att tjöta med polare. Numer bryts man ju ner mentalt om man öppnar Instagram osv.

Permalänk
Medlem

Det är ju egentligen inte så konstigt. Människan är en social varelse där utanförskap har varit något väldigt farligt. Vi är skapta för att ha social fysisk kontakt där det skapas hormon och signalsubstanser av kommunikationen som våra kroppar sköter rent fysiskt.
Vi ser en person, hör en person, känner lukten av den och känner deras värme. Väldigt mycket går förlorat genom tekniken och det blir lite som att kolla på en konsert på Youtube jämfört med att vara där. Du kanske ser och hör det men du känner inte musiken i din kropp, du trängs inte bland människorna, du upplever inte dynamiken mellan bandet och publikhavet.

Det går helt enkelt inte att ersätta fysisk kontakt med digital. Inte med dagens teknik iallafall.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

Jag var less på sociala medier väldigt länge och bestämde mig för att ta bort alla konton. Extremt skönt, knappt en enda notis på skärmen som vill något.
Men också noll kontakt nu med folk som inte är familj och liknande för den skaran finns endast digitalt så fått släppa den delen 🤷

Permalänk
Medlem

Internet har absolut blivit rejält mycket tunnare de senaste 5-10 åren. Det går liksom inte att hitta någonting nytt då det inte relaterar till något man brukar intressera sig för.
Privata hemsidor har ersatts med en facebook-sida.
Information som tidigare var gratis ligger nu bakom betalvägg, inte sällan med betalmetoden; "dina personuppgifter".
Alla vill veta vem du är innan du kan få något, inte sällan så att de kan vinkla informationen "åt dig".

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Så jävla gött att internet finns så att jag slipper prata med folk i verkligheten.

Permalänk
Musikälskare

Jag har lyckats komma ur min bubbla sakta men säkert efter jag träffade tjejen, men det är svårt att släppa taget

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Testpilot

Internet skulle jag säga är lite vad man gör det till. Vissa väljer att spendera timmar med att skrolla skräp på Reddit, Instagram eller Tiktok. Medan andra väljer att spendera tiden med något kanske lite mer värdefullt.

Jag personligen försöker hitta något mellanläge en trött vardagskväll;
Istället för att skrolla Reddit eller annan social media, då öppnar jag upp någon nyhetssida. Detta är betydligt mer givande i slutändan, det bidrar till lite allmänbildning och för att hålla sig aktuell i eventuella debatter som sker. Det är även bra att våga läsa nyhetsajter man annars kanske inte brukar besöka — något som gör detta väldigt enkelt är Ground News, som kan visa samma nyhet men från flera olika vinklar.

Orkar jag inte med politik och katastrof, då skippar jag bara SVT, DN och Aftonblaskan. Känner jag för lite mer lätta nyheter, då vänder jag mig till SweClockers eller andra sajter som erbjuder artiklar inom mina intresseområden. Även YouTube med vettiga kanaler kan bidra med båda avslappnande innehåll samtidigt som det engagerar hjärnan — exempelvis följer jag ett gäng ingenjörs-kanaler likt B1M och Real Engineering.

Poängen:
Det finns alltid aktiva val att göra kring hur man spenderar sin tid. Att ursäkta sig själv eller sin omgivning med att man är för trött eller vad det nu än kan vara, det är att göra sig själv en björntjänst i slutändan. Jag säger inte att man aktivt behöver jaga självförbättring vid varje vaken tidpunkt, däremot är det tämligen meningslöst att mögla ned hjärnan i onödan.

Fixade lite styckeindelning för lättare läsning.
Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk

Bara för att det finns väldigt riktade nyhets/sociala medier innebär det väl inte att man inte måste anstränga sig lite, om man vill försöka vara en god samhällsmedborgare? Det finns ju trots allt fortfarande hyggligt objektiva nyhetskällor som man kan använda sig av. Dagstidningar t ex.

Argumentet att man lever i sin bubbla, och känner ett överväldigsnde behov att göra det utan annan input, tycker jag är en tämligen lat inställning.

Permalänk
Medlem

Folk i allmänhet letar aldrig efter något nytt utan harvar på där de är om inte någon annan övertalar dem att det finns annat på Internet än Facebook. Vuxna som glömt bort hur man Googlar och tror att allt finns i app-format. Någon slags folkbildning behövs.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Stäng av datorer och mobiltelefoner och gå ut och träffa folk istället.

Jag håller med dig, men det är nog lättare sagt än gjort för alla som är födda i den tidsepok där internet och mobiltelefoner mer eller mindre ses som en samhällskritisk funktion och en mänsklig rättighet. Växte man upp på 90-talet eller tidigare så vet man ju att där finns en värld utan dessa ångestmaskiner men är man yngre än så så vete tusan om man vet hur man fungerar i en värld utan dom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Så jävla gött att internet finns så att jag slipper prata med folk i verkligheten.

Otroligt skönt. Att slippa behöva fråga någon anställd i en butik är underbart. Internet ftw!

Skrivet av flashen:

Jag har lyckats komma ur min bubbla sakta men säkert efter jag träffade tjejen, men det är svårt att släppa taget

Kämpa! Släpp inte taget!

Visa signatur

Intel i7 2700k | Asus P8Z77-V PRO | Noctua NH-D14 | Gigabyte GTX 670 | Corsair 8GB LP | Samsung 830 128GB | Define R3 | Corsair HX 650W
Thinkpad X41 | Thinkpad X200 - RIP | Thinkpad X220 | Thinkpad T480s | Fri frakt - Inet.se | Dagens fynd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Internet skulle jag säga är lite vad man gör det till. Vissa väljer att spendera timmar med att skrolla skräp på Reddit, Instagram eller Tiktok. Medan andra väljer att spendera tiden med något kanske lite mer värdefullt.

Jag personligen försöker hitta något mellanläge en trött vardagskväll;
Istället för att skrolla Reddit eller annan social media, då öppnar jag upp någon nyhetssida. Detta är betydligt mer givande i slutändan, det bidrar till lite allmänbildning och för att hålla sig aktuell i eventuella debatter som sker. Det är även bra att våga läsa nyhetsajter man annars kanske inte brukar besöka — något som gör detta väldigt enkelt är Ground News, som kan visa samma nyhet men från flera olika vinklar.

Orkar jag inte med politik och katastrof, då skippar jag bara SVT, DN och Aftonblaskan. Känner jag för lite mer lätta nyheter, då vänder jag mig till SweClockers eller andra sajter som erbjuder artiklar inom mina intresseområden. Även YouTube med vettiga kanaler kan bidra med båda avslappnande innehåll samtidigt som det engagerar hjärnan — exempelvis följer jag ett gäng ingenjörs-kanaler likt B1M och Real Engineering.

Poängen:
Det finns alltid aktiva val att göra kring hur man spenderar sin tid. Att ursäkta sig själv eller sin omgivning med att man är för trött eller vad det nu än kan vara, det är att göra sig själv en björntjänst i slutändan. Jag säger inte att man aktivt behöver jaga självförbättring vid varje vaken tidpunkt, däremot är det tämligen meningslöst att mögla ned hjärnan i onödan.

Ditt resonemang bygger dock på att gemene man kan genomföra och hålla sina aktiva val över tid, vilket vi tyvärr vet att är svårt pga hur saker och ting är byggda.

Samma resonemang används kring kost där man beskyller feta för att de är tjocka.

Vi styrs till att använda sidor på nätet. Min facebook-feed fylls av liknande sidor som jag interagerat med trots att jag klickat på "Visa färre inlägg som detta" och blockerat siter i veckor/månader.

I teorin håller jag med dig, men i praktiken är det tyvärr inte så enkelt för gemene man.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Samma resonemang används kring kost där man beskyller feta för att de är tjocka.

Du menar att de (vi) är genetiskt betingade att inte jogga?

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Du menar att de (vi) är genetiskt betingade att inte jogga?

Det finns extremt mycket underlag kring detta.

Det lättaste och tydligaste är när man tittar på adoptivbarn. De följer deras föräldrars viktkurvor och utveckling istället för deras adoptivföräldrar.

Samhället idag byggs allt mindre för spontan rörelse, Europa är dock bättre än USA.

Det hör dock inte till diskussionen. Det finns mycket fakta på området så är du intresserad på riktigt så kan du finna underlag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bagfalls:

Jag håller med dig, men det är nog lättare sagt än gjort för alla som är födda i den tidsepok där internet och mobiltelefoner mer eller mindre ses som en samhällskritisk funktion och en mänsklig rättighet. Växte man upp på 90-talet eller tidigare så vet man ju att där finns en värld utan dessa ångestmaskiner men är man yngre än så så vete tusan om man vet hur man fungerar i en värld utan dom.

Visst, så är det. Värre kommer det troligen bli också då den generation som växt upp med detta i sin tur skaffar barn som fastnar i det än mer. Min generation (X) har ju haft möjligheten att föra vidare och lära sina millennialbarn att agera socialt men verkar ha misslyckats kapitalt. När nu millennials skaffat barn så har detta befästs än mer.

Det är inte alls konstigt att det ständigt kommer nya rapporter för hur barn mår allt sämre, de lever ju i en verklighet de inte är fysiskt och mentalt anpassade för. Det tar tusentals år för människan att fullständigt anpassa sig, genetiskt alltså, för nya levnadsmiljöer, detta är en förändring som skett på en generation.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Dreas89:

Ditt resonemang bygger dock på att gemene man kan genomföra och hålla sina aktiva val över tid, vilket vi tyvärr vet att är svårt pga hur saker och ting är byggda.

Samma resonemang används kring kost där man beskyller feta för att de är tjocka.

Vi styrs till att använda sidor på nätet. Min facebook-feed fylls av liknande sidor som jag interagerat med trots att jag klickat på "Visa färre inlägg som detta" och blockerat siter i veckor/månader.

I teorin håller jag med dig, men i praktiken är det tyvärr inte så enkelt för gemene man.

Tycker det har varit en relativt smärtfri process att jobba mot;
Börja med att avinstallera alla sociala media appar, så kommer resten naturligt.

Jag har ett konto på t.ex. Facebook, Instagram o.s.v; men samtidigt har jag inte apparna för detta installerat på mobiltelefonen. Vill jag nyttja någon av Facebooks funktioner, då får jag aktivt öppna webbläsaren och logga in (inga sparade inloggningsuppgifter i webbläsaren). För lite mer direkt kommunikation har jag visserligen Messenger och andra appar installerade på mobilen. Däremot har ingen av dessa notifikationer påslaget – detta gör att det blir ett aktivt val när jag väljer att chatta, istället för när telefonen säger åt mig med plingande som kan störa.

Det krävs inte speciellt mycket jobb eller engagemang för att "slå sig fri", att skapa en situation där du själv dikterar din sociala medianärvaro eller styr upp hur din tid spenderas. Det jag upplevt varit den enklaste vägen att gå, det är att helt enkelt göra det jobbigare att nyttja "skräpet" än de alternativ som förmodligen är bättre

För att använda din analogi med mat;
Köp inte hem godis så det finns lätttillgängligt, utan tvinga istället dig själv att knata ned till affären varje gång du får ett sug. Jag är övertygad om att detta per automatik kommer leda till sundare kostvanor över tid, speciellt om du börjar ersätta den där godispåsen med ett lätttillgängligt äpple i fruktskålen!

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem

Är med i 2 föreningar som ger mig lite RL kontakter och gör att jag, i ordnade former, träffar andra människor. Även jobbet då också förstås.

Vill dock ändå hävda att min "digitala filterbubbla" gett mig mer kontakter - låt gå, många är tillfälliga - och mer interaktion med andra människor än jag någonsinn haft i mitt snart 60 åriga liv.

Även Swecklockare inberäknade, givetvis... eller är detta inlägg inte interaktion med andra människor?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Tycker det har varit en relativt smärtfri process att jobba mot;
Börja med att avinstallera alla sociala media appar, så kommer resten naturligt.

Jag har ett konto på t.ex. Facebook, Instagram o.s.v; men samtidigt har jag inte apparna för detta installerat på mobiltelefonen. Vill jag nyttja någon av Facebooks funktioner, då får jag aktivt öppna webbläsaren och logga in (inga sparade inloggningsuppgifter i webbläsaren). För lite mer direkt kommunikation har jag visserligen Messenger och andra appar installerade på mobilen. Däremot har ingen av dessa notifikationer påslaget – detta gör att det blir ett aktivt val när jag väljer att chatta, istället för när telefonen säger åt mig med plingande som kan störa.

Det krävs inte speciellt mycket jobb eller engagemang för att "slå sig fri", att skapa en situation där du själv dikterar din sociala medianärvaro eller styr upp hur din tid spenderas. Det jag upplevt varit den enklaste vägen att gå, det är att helt enkelt göra det jobbigare att nyttja "skräpet" än de alternativ som förmodligen är bättre

För att använda din analogi med mat;
Köp inte hem godis så det finns lätttillgängligt, utan tvinga istället dig själv att knata ned till affären varje gång du får ett sug. Jag är övertygad om att detta per automatik kommer leda till sundare kostvanor över tid, speciellt om du börjar ersätta den där godispåsen med ett lätttillgängligt äpple i fruktskålen!

Jag, jag, jag, jag.

Jag pratar på populationsnivå. Att du tycker det är enkelt betyder inte att det är det för kreti och pleti.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Homdax:

Är med i 2 föreningar som ger mig lite RL kontakter och gör att jag, i ordnade former, träffar andra människor. Även jobbet då också förstås.

Vill dock ändå hävda att min "digitala filterbubbla" gett mig mer kontakter - låt gå, många är tillfälliga - och mer interaktion med andra människor än jag någonsinn haft i mitt snart 60 åriga liv.

Även Swecklockare inberäknade, givetvis... eller är detta inlägg inte interaktion med andra människor?

Jag håller med! Du är inte ensam på internet och alla andra är inte bottar vilket det kan kännas som ibland.

Att prata med andra på internet ge

Det finns många andra människor här och du är inte ensa

Inte ensa

Inte en

nnnnnnn

null null null null

Permalänk

Detta ha du koll på, kör på samma stuk själv och är den bästa balansen att välja faktiskt.

Visa signatur

"In To The Void "

Intel i5 12400F,Gigabyte Z690 UD DDR4,Nvidia1070Ti,16 gig ram
Windows 11

Permalänk
Medlem
Skrivet av Recall:

Otroligt skönt. Att slippa behöva fråga någon anställd i en butik är underbart. Internet ftw!

Problemet är när informationen inte heller finns på Internet, som när Maxi skriver 50% rabatt på dessa 10 varor (utan att ange ordinarie pris) i sitt digitala reklamblad, då pappersblad inte längre delas ut. Att få fram e-post eller telefonnummer är ofta ännu knepigare, ofta behöver man vända sig till 3:e part för att ens kunna kontakta dom.

Så att konfrontera personalen är oundvikligt.
Jag finner att när butikschefen (som satt i kassan på LIDL) är slav under datasystemet är mycket mer beklämmande. (Jag fick inte ens täck-köpa en annan vara [kontanter var ju absolut förbjudet vid kortköp] när dom svindlat mig på extrapriset på en vara och jag ertappade dom)
Datasystemet klarade inte av en sådan enkel sak som täck-köp och skit bakom spakarna fanns ju inte ens på kartan.

SÅ tvingas jag handla i den butiken igen blir det att räkna ihop priset i förväg och endast erbjuda exakt summa i kontanter.
Så visst kan det vara skönt att slippa det sociala när det är sådana zombies man har att göra med, vanlig huvudräkning blir jag nästan chockad över om kassapersonal klarar av idag.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Dreas89:

Jag, jag, jag, jag.

Jag pratar på populationsnivå. Att du tycker det är enkelt betyder inte att det är det för kreti och pleti.

Jag utgår från att om jag kan klara av en relativ enkel sak som att minska på mobilanvändandet, då kan nog de flesta också. Det är inte raketforskning eller ett heroinberoende. Möjligen ett betingat mönster, men sådana saker går att ändra – om man bara vill och lägger lite energi på det.

- Om det är ett sådant utbrett problem att man börjar tala om det på populationsnivå likt en pandemi som genomsyrar samhället, då skulle jag säga att staten är i sin rättmätliga makt tvungen att gå in och begränsa saken, för folkhälsan. Hur detta skulle gå till rent praktiskt finns det många tillvägagångssätt med, praktexempel vore att totalt förbjuda mobiltelefoner på alla skolor och anslutna lokaler under skoltid.

- Om det inte är en nationalkris, utan på en mer personlig nivå, då säger jag sök vård till den som eget bevåg inte klarar av att minska socialmedianärvaron eller annars stoppa undan mobilen — det finns hjälp att få, om det är ett problem som påverkar vardagen och den psykiska hälsan negativt.

Det är inte mer komplext än så. För den som inte behöver medicinsk hjälp för att bli av med sitt beroende eller annars ändra sitt beteendemönster, då är det bara att börja nu; avinstallera dina socialmedia-appar om du känner att du har svårt att låta bli dem

Fixade styckeindelning för enklare läsning.
Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >