Fler svenskar känner sig isolerade på nätet

Permalänk
Medlem

Från Folkhälsomyndigheten läser detta:
Besvär av ensamhet och isolering är vanligast bland unga vuxna och de äldsta. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, Hälsa på lika villkor.

I undersökningen uppger nästan var fjärde (23 procent) i befolkningen 16 år och uppåt att de besväras av ensamhet och isolering. Men det skiljer sig mellan olika åldersgrupper: En av tre unga vuxna (16-29 år) uppger att de besväras av ensamhet och isolering. Bland de äldsta, 85 år och äldre, uppger 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen, att de besväras av ensamhet och isolering.

– Fler kvinnor i de äldre åldersgrupperna känner sig ensamma och isolerade. Ensamhet är också vanligare bland personer som har en lägre inkomst och bland dem som inte yrkesarbetar, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Det är första gången som frågor om ensamhet och isolering ställs i undersökningen Hälsa på lika villkor.

Ofrivillig ensamhet kan dels handla om att man har färre relationer än man skulle önska, dels att man saknar någon att dela djupare tankar och känslor med trots att man har människor runt om sig.

Viktigt att kunna anförtro sig
I åldern 16–44 år svarar dubbelt så många män som kvinnor att de saknar någon att anförtro sig åt, enligt Hälsa på lika villkor. Ensamhet kan göra att man känner sig otrygg, övergiven och nedstämd. Ofrivillig ensamhet kan alltså påverka vår psykiska hälsa negativt. Ensamhet kan också ha inverkan på den fysiska hälsan samtidigt som fysisk ohälsa i sig kan vara en riskfaktor för ensamhet, särskilt för äldre.

Ensamhet går att bryta
Mycket av det viktiga arbete som påverkar möjligheter till delaktighet, inkludering och gemenskap bedrivs i kommuner och civilsamhälle. Det finns en del konkreta saker man kan göra själv för att minska ensamhet, med det finns också saker vi som medmänniskor kan göra för varandra.

– Ensamhet går att bryta. Vi kan som medmänniskor hjälpa varandra genom att vara uppmärksamma på om någon verkar ensam eller utanför. Det gör stor skillnad att vi hör av oss till varandra, bjuder med den som inte har en egen krets av vänner eller familj och ser till att saker som vi gör gemensamt inte utestänger någon på grund av ekonomiska skäl. Vi behöver också prata om ensamhet som ett samhällsproblem för att minska känslan av skam många upplever kopplat till ensamhet, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

På Folkhälsomyndighetens webbplats dinpsykiskahälsa.se finns tips och råd om vad du kan göra för att bryta din egen eller någon annans ensamhet. Webbplatsen är en del av myndighetens arbete för att öka kunskapen om psykisk hälsa, och ska ge bättre förutsättningar för fler att må bättre. Syftet är också att förebygga ohälsa och självmord

De skrev detta redan dec 2022.
Vet min morsa som är över 85 bor själv och har inte många vänner och har besvär med rygg och ögon.
Bor i egen lägenhet men hon är glad att jag ringer eller kommer på helgerna hälsar på.
Tro just äldre som inte har någon dator eller likande mår nog inte så bra.
Sen har hon haft hemtjänsten men de kommer konstiga tider även vi min syster skrev en överkommelse att de skulle komma de tider hon begär.

det nog ganska vanligt förekomma i vårt samhälle idag då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Jag utgår från att om jag kan klara av en relativ enkel sak som att minska på mobilanvändandet, då kan nog de flesta också. Det är inte raketforskning eller ett heroinberoende. Möjligen ett betingat mönster, men sådana saker går att ändra – om man bara vill och lägger lite energi på det.

- Om det är ett sådant utbrett problem att man börjar tala om det på populationsnivå likt en pandemi som genomsyrar samhället, då skulle jag säga att staten är i sin rättmätliga makt tvungen att gå in och begränsa saken, för folkhälsan. Hur detta skulle gå till rent praktiskt finns det många tillvägagångssätt med, praktexempel vore att totalt förbjuda mobiltelefoner på alla skolor och anslutna lokaler under skoltid.

- Om det inte är en nationalkris, utan på en mer personlig nivå, då säger jag sök vård till den som eget bevåg inte klarar av att minska socialmedianärvaron eller annars stoppa undan mobilen — det finns hjälp att få, om det är ett problem som påverkar vardagen och den psykiska hälsan negativt.

Det är inte mer komplext än så. För den som inte behöver medicinsk hjälp för att bli av med sitt beroende eller annars ändra sitt beteendemönster, då är det bara att börja nu; avinstallera dina socialmedia-appar om du känner att du har svårt att låta bli dem

Du utgår åter igen från dig själv.

Det finns en anledning till att samhället går åt den riktning de går. Det finns en anledning till att vi ser en artikel om det på Sweclockers.

Nu tror jag att du la till lite information eller jag läste för snabbt.

Men absolut är detta ett samhällsproblem. Jag är övertygad om att vi kommer se begränsningar och riktlinjer likt det vi ser för barn komma även för vuxna. Men med tanke på hur länge det dröjer inom den parallell jag drog förut(livsmedel) så kan det dröja även där.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Dreas89:

Du utgår åter igen från dig själv.

Det finns en anledning till att samhället går åt den riktning de går. Det finns en anledning till att vi ser en artikel om det på Sweclockers.

Nu tror jag att du la till lite information eller jag läste för snabbt.

Men absolut är detta ett samhällsproblem. Jag är övertygad om att vi kommer se begränsningar och riktlinjer likt det vi ser för barn komma även för vuxna. Men med tanke på hur länge det dröjer inom den parallell jag drog förut(livsmedel) så kan det dröja även där.

För argumentationens sak;
Det grundläggande problemet handlar om lättja och till viss mån rädsla.

Om jag åsidosätter mig själv och den egna livserfarenheten, eller de i min närheten, då finns det goda anslag att problemet ligger i att folk gärna undviker att aktivt tänka. Och det säger jag inte för att verka nedlåtande eller kränkande, för ingen är perfekt i något hänseende – alla har vi våra fallgropar. Låt mig utveckla!

För att fortsätta på analogin om mat och hälsa (för det är enkelt att sätta sig in i och förstå);
Det är fullt möjligt att hålla en god livsstil när det kommer till kost och hälsa, även för den som lever på en tajtare budget (för att knuffa det argumentet ur vägen direkt). Det tar ett par sekunder extra att kolla innehållsförtäckningen på flingorna innan man kastar ned dem i varukorgen. Att väga en portion med ris istället för att vräka på tallriken, igen handlar om sekunder. Likväl som att en kvart till trettio minuter rask promenad om dagen gör ett under av skillnad för både den psykiska och fysiska hälsan (är dessutom helt gratis).

Precis samma tankeprocess kan appliceras på digital konsumtion;
Stanna upp och tänk en kort stund, "ska jag slå på tredje säsongen av Friends för fjärde gången, eller kanske kolla upp något intressant matlagningsrecept inför helgen?". Att börja applicera dessa tankegångar till de mest värdsliga och tråkiga saker i livet kan verka omvälvande till en början. Men precis som vilken rutin som helst går det fort att komma in i, bara man visar lite jävlaranamma och en geniun önskan att faktiskt förbättra sin livstillvaro – det jag är ute efter i grunden är en förlängning av medveten närvaro (länk: Högskolan Borås).

För att ta det vidare;
Jag kan förstå för någon som är mycket ung, att ta avstånd från dessa saker placerar dem i en riskzon av utanförskap. Men samtidigt finns det bevisligen mycket problem för unga att i huvud taget engagera sig i socialmedia som görs idag. Här krävs det insatser både från föräldrar, samhället, politiker och plattformsägarna att begränsa användandet – om individen i fråga inte kan det själv.

Dock när det kommer till vuxna människor, då är det personens egenmäktiga ansvar att kunna stanna upp och reflektera; "detta är inte bra för mig". Om du väl bestämt dig att mobiltelefonen är den syssla som ska få konsumera tid, var mer selektiv i sekundärvalen. Det är ingen som tvingar någon att oändligt skrolla memes, roliga kattvideos eller annars relativt talat poänglöst innehåll. Det är helt upp till individen att aktivt välja något mer mentalt stimulerande med telefonen väl i hand.

Det är väldigt lätt att förkasta det personliga ansvaret och beskylla kringliggande faktorer, bara knata på autopilot och göra som alla andra eller som man alltid gjort. Mycket enklare än att faktiskt stanna upp, fundera lite och ta aktiva beslut i sin vardag som kan potentiellt vara betydligt mer gynsamma både på kort och lång sikt. För vissa kan det vara ett mindre ingrepp, för andra kan det vara vettskrämmande och överväldigande. Oavsett är jag fast övertygande om att grundproblematiken inte har något att göra med varken internet eller mobiltelefoner i huvud taget när det väl kommer till kritan – det handlar om att froda medvetenhet och konsekvenstänk.

Förtydligade begrepp och meningsuppbyggnader.
Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem

Jag väljer absolut det nyhetsflöde jag vill ta del av. Oftast blir det svtplay mellan jag äter matlådan framför datorn (dagar jag jobbar hemifrån). Kan bli en del expressen av och till på telefonen
För i tiden läste man den papperstidning som damp ner i brevlådan, nu väljer man en källa och fortsätter på den. Tror det är samma typ av personer, nu som för, som samlar fakta ifrån olika källor - en försvinnande liten fraktion av den stora massan.
Dock tror jag många helt slutat läsa nyheter, utan får sin omvärldsbild ifrån andra privatpersoner (på sociala medier etc), där ALLT borde tas för åsikt istället för fakta, men så fungerar det ju inte. Man söker en vinklad källa, som stöder sin egen uppfattning och tar det för fakta, och fortsätter med den.
Nu är alla nyhetsflöden (TT, al jazira, bbc) vinklade av olika intressen, men bör vara mindre vinklade än personlig åsikt
Skillnaden mellan fakta och åsikt HAR minskat, och det skrämmer mig...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

För argumentationens sak;
Det grundläggande problemet handlar om lättja och till viss mån rädsla.

Om jag åsidosätter mig själv och den egna livserfarenheten, eller de i min närheten, då finns det goda anslag att problemet ligger i att folk gärna undviker att aktivt tänka. Och det säger jag inte för att verka nedlåtande eller kränkande, för ingen är perfekt i något hänseende – alla har vi våra fallgropar. Låt mig utveckla!

För att fortsätta på analogin om mat och hälsa (för det är enkelt att sätta sig in i och förstå);
Det är fullt möjligt att hålla en god livsstil när det kommer till kost och hälsa, även för den som lever på en tajtare budget (för att knuffa det argumentet ur vägen direkt). Det tar ett par sekunder extra att kolla innehållsförtäckningen på flingorna innan man kastar ned dem i varukorgen. Att väga en portion med ris istället för att vräka på tallriken, igen handlar om sekunder. Likväl som att en kvart till trettio minuter rask promenad om dagen gör ett under av skillnad för både den psykiska och fysiska hälsan (är dessutom helt gratis).

Precis samma tankeprocess kan appliceras på digital konsumtion;
Stanna upp och tänk en kort stund, "ska jag slå på tredje säsongen av Friends för fjärde gången, eller kanske kolla upp något intressant matlagningsrecept inför helgen?". Att börja applicera dessa tankegångar till de mest värdsliga och tråkiga saker i livet kan verka omvälvande till en början. Men precis som vilken rutin som helst går det fort att komma in i, bara man visar lite jävlaranamma och en geniun önskan att faktiskt förbättra sin livstillvaro – det jag är ute efter i grunden är en förlängning av medveten närvaro (länk: Högskolan Borås).

För att ta det vidare;
Jag kan förstå för någon som är mycket ung, att ta avstånd från dessa saker placerar dem i en riskzon av utanförskap. Men samtidigt finns det bevisligen mycket problem för unga att i huvud taget engagera sig i socialmedia som görs idag. Här krävs det insatser både från föräldrar, samhället, politiker och plattformsägarna att begränsa användandet – om individen i fråga inte kan det själv.

Dock när det kommer till vuxna människor, då är det personens egenmäktiga ansvar att kunna stanna upp och reflektera; "detta är inte bra för mig". Om du väl bestämt dig att mobiltelefonen är den syssla som ska få konsumera tid, var mer selektiv i sekundärvalen. Det är ingen som tvingar någon att oändligt skrolla memes, roliga kattvideos eller annars relativt talat poänglöst innehåll. Det är helt upp till individen att aktivt välja något mer mentalt stimulerande med telefonen väl i hand.

Det är väldigt lätt att förkasta det personliga ansvaret och beskylla kringliggande faktorer, bara knata på autopilot och göra som alla andra eller som man alltid gjort. Mycket enklare än att faktiskt stanna upp, fundera lite och ta aktiva beslut i sin vardag som kan potentiellt vara betydligt mer gynsamma både på kort och lång sikt. För vissa kan det vara ett mindre ingrepp, för andra kan det vara vettskrämmande och överväldigande. Oavsett är jag fast övertygande om att grundproblematiken inte har något att göra med varken internet eller mobiltelefoner i huvud taget när det väl kommer till kritan – det handlar om att froda medvetenhet och konsekvenstänk.

Grundfelet hos alla som inte läst på det minsta samhällspåverkan är att resonera som dig 👍

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Stäng av datorer och mobiltelefoner och gå ut och träffa folk istället.

effekten brukar vara densamme ifall inte ännu värre, ännu mindre chans att man hamnar i andra kretsar utan att aktivt söka det.

Med fördelen att det är mindre info pumpad i sig

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Dreas89:

Grundfelet hos alla som inte läst på det minsta samhällspåverkan är att resonera som dig 👍

Okej 😂

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk

Tacka nej till kakor? Hur går det ihop, vi svenskar som gillar fika så mycket

Visa signatur

Stop-motion kreatör på hobbynivå Youtube

Permalänk
Medlem
Skrivet av r80x:

Det är ju egentligen inte så konstigt. Människan är en social varelse där utanförskap har varit något väldigt farligt. Vi är skapta för att ha social fysisk kontakt där det skapas hormon och signalsubstanser av kommunikationen som våra kroppar sköter rent fysiskt.
Vi ser en person, hör en person, känner lukten av den och känner deras värme. Väldigt mycket går förlorat genom tekniken och det blir lite som att kolla på en konsert på Youtube jämfört med att vara där. Du kanske ser och hör det men du känner inte musiken i din kropp, du trängs inte bland människorna, du upplever inte dynamiken mellan bandet och publikhavet.

Det går helt enkelt inte att ersätta fysisk kontakt med digital. Inte med dagens teknik iallafall.

Extremt bra skrivet, allvarligt!

Jag som epileptiker ser direkt resultat av vad för lite rörelse innebär. Då det triggar anfall och svårigheten att tänka klart. Anser även att autism är ett resultat av för lite fysisk aktivitet. Även om dom svårare varianterna i grunden är en skada från födseln så är inte precis stillasittandet och avsocialisering rätt metod för att må bättre.

Däremot märker man att människor med olika mentala svårigheter som går under Autismspektrat, NPF och liknande får det svårare med för stressiga miljöer, koncentrationssvårigheter etc när man rör sig för lite och utsätts för mycket av flimmer och ljud. Inte för att dom är så dåliga människor utan snarare för att dom har ett skört skydd. Våran fysiska hälsa skyddar nog inte bara mot fysiska slag utan också mycket mot mentala slag.

Pandemin tog nog rätt hårt på våran fysiska och mentala hälsa utan att vi la märke till hur lite vi rörde på oss, vilket till viss del kan förklarar den uppochnervända värden som pågår just nu. Något jag la märkte till direkt efter att pandemins restriktioner dämpades var att det var en väldigt otrevlig och hatisk tid som dök upp, ungefär "Sköt dig själv och skit i andra." som vi till viss del lever kvar i.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Okej 😂

Har du läst på om problematiken vi står inför med hur samhället är utformat och hur det påverkar vår hälsa? Ja/Nej?

Om mot förmodan ja, vad är det tydligaste du ser att måste förändras i samhället?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Har du läst på om problematiken vi står inför med hur samhället är utformat och hur det påverkar vår hälsa? Ja/Nej?

Om mot förmodan ja, vad är det tydligaste du ser att måste förändras i samhället?

Å för att ställa en mot fråga.
Vilket problem ser DU som störst?

(för jag ser många)

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av mkk:

Folk i allmänhet letar aldrig efter något nytt utan harvar på där de är om inte någon annan övertalar dem att det finns annat på Internet än Facebook. Vuxna som glömt bort hur man Googlar och tror att allt finns i app-format. Någon slags folkbildning behövs.

Folk har även glömt bort att det fanns sökmotorer före google, dom kommer även finnas efter google
Har själv tröttnat på google av anledningar kör Duckduckgo istället vid bildsökning blir det Yandex, Bing och till sist Google om annat misslyckats...

Permalänk
Medlem
Skrivet av xfade:

Å för att ställa en mot fråga.
Vilket problem ser DU som störst?

(för jag ser många)

Jag ser också många, men för slappa tag kring riktlinjer och lagar är ett problem.

Vi vet vad forskningen säger men ingen vågar ta steget för det är för omfattande/lobbyn är för stark.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

För argumentationens sak;
Det grundläggande problemet handlar om lättja och till viss mån rädsla.

Om jag åsidosätter mig själv och den egna livserfarenheten, eller de i min närheten, då finns det goda anslag att problemet ligger i att folk gärna undviker att aktivt tänka. Och det säger jag inte för att verka nedlåtande eller kränkande, för ingen är perfekt i något hänseende – alla har vi våra fallgropar. Låt mig utveckla!

För att fortsätta på analogin om mat och hälsa (för det är enkelt att sätta sig in i och förstå);
Det är fullt möjligt att hålla en god livsstil när det kommer till kost och hälsa, även för den som lever på en tajtare budget (för att knuffa det argumentet ur vägen direkt). Det tar ett par sekunder extra att kolla innehållsförtäckningen på flingorna innan man kastar ned dem i varukorgen. Att väga en portion med ris istället för att vräka på tallriken, igen handlar om sekunder. Likväl som att en kvart till trettio minuter rask promenad om dagen gör ett under av skillnad för både den psykiska och fysiska hälsan (är dessutom helt gratis).

Precis samma tankeprocess kan appliceras på digital konsumtion;
Stanna upp och tänk en kort stund, "ska jag slå på tredje säsongen av Friends för fjärde gången, eller kanske kolla upp något intressant matlagningsrecept inför helgen?". Att börja applicera dessa tankegångar till de mest värdsliga och tråkiga saker i livet kan verka omvälvande till en början. Men precis som vilken rutin som helst går det fort att komma in i, bara man visar lite jävlaranamma och en geniun önskan att faktiskt förbättra sin livstillvaro – det jag är ute efter i grunden är en förlängning av medveten närvaro (länk: Högskolan Borås).

För att ta det vidare;
Jag kan förstå för någon som är mycket ung, att ta avstånd från dessa saker placerar dem i en riskzon av utanförskap. Men samtidigt finns det bevisligen mycket problem för unga att i huvud taget engagera sig i socialmedia som görs idag. Här krävs det insatser både från föräldrar, samhället, politiker och plattformsägarna att begränsa användandet – om individen i fråga inte kan det själv.

Dock när det kommer till vuxna människor, då är det personens egenmäktiga ansvar att kunna stanna upp och reflektera; "detta är inte bra för mig". Om du väl bestämt dig att mobiltelefonen är den syssla som ska få konsumera tid, var mer selektiv i sekundärvalen. Det är ingen som tvingar någon att oändligt skrolla memes, roliga kattvideos eller annars relativt talat poänglöst innehåll. Det är helt upp till individen att aktivt välja något mer mentalt stimulerande med telefonen väl i hand.

Det är väldigt lätt att förkasta det personliga ansvaret och beskylla kringliggande faktorer, bara knata på autopilot och göra som alla andra eller som man alltid gjort. Mycket enklare än att faktiskt stanna upp, fundera lite och ta aktiva beslut i sin vardag som kan potentiellt vara betydligt mer gynsamma både på kort och lång sikt. För vissa kan det vara ett mindre ingrepp, för andra kan det vara vettskrämmande och överväldigande. Oavsett är jag fast övertygande om att grundproblematiken inte har något att göra med varken internet eller mobiltelefoner i huvud taget när det väl kommer till kritan – det handlar om att froda medvetenhet och konsekvenstänk.

Du har lite rätt i att det finns ett personligt ansvar, men det bleknar ganska hårt när det kommer till att det är så många individer som är berörda. Jag tänker på Anders Hansens .. vad ska vi kalla det, dokumentär? som ligger uppe på SVT Play. Den handlar om hur belöningssystemet fungerar i våra kroppar och han tar upp just sådana där saker som sociala medier och mobilsurfande.

Det kan vara väl värt att titta på den, jag länkar till den nedan.

https://www.svtplay.se/video/ep3apgk/din-hjarna/njutning-och-...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Stäng av datorer och mobiltelefoner och gå ut och träffa folk istället.

Då måste man ju prata med folk.
Nej tack.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Stäng av datorer och mobiltelefoner och gå ut och träffa folk istället.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ett problem är att om man själv slänger ut sin dator genom fönstret och säger nu ska jag bli social. Så kommer "varenda" kotte i ens närhet ändå sitta kvar vid datorn och man går där helt ensam på stan..
Jag inbillar mig att utelivet helt har förändras de 30 sista åren, datorn och alla dessa tvkanaler är en stor orsak till detta.
Samtidigt så blir tjänsterna för att umgås online bättre. Och folk är idag mer stressade, så tiden att besöka någon vill de få bort.

*edit*
Jag kommer från landet. Hur många hus som helst står tomma. Barnfamiljer som ägde/hyrde förr vill ej bo där, barnen vill bo i samhällen och umgås. Och sedan funderar jag. När jag växte upp, ja då fanns inte internet hos vanlig folk eller en massa tvkanaler. Vi kunde inte alls umgås lika mycket som de i samhället. Tänk om en själv hade haft tillgång till internet när jag var liten, så mycket man då hade kunnat prata med polare. Som att bara spela datorspel emot andra.

Länken börjar vid 30:00, där poängen görs ganska väl.

https://open.spotify.com/episode/6piNkOwmKnaIM8mx6CUA9C?si=ce...

Det finns ju vissa sammanhang där det vore kontraintuitivt att kolla för mycket i mobilen, till exempel om man är på match i någon lagsport eller konserter.
Jag har aldrig varit mycket för sportevenemang, men på senare år har jag funderat mer på det eftersom det är något som sker i nuet och som engagerar människor utan att något digitalt medie hamnar i centrum i stället.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Så jävla gött att internet finns så att jag slipper prata med folk i verkligheten.

Här på Sweclockers har vi det lagom gött. Digitalt sött & surt & salt & blandat 👍

Skrivet av Lonian:

Då måste man ju prata med folk.
Nej tack.

Prova att gå ut och spela dövstum och skriv lappar till folk. På så vis kan du skala av det du ogillar och ta del av det mer mänsklig kommunikation och närhet!
Om du vill vara anonym så kan du kanske dra på en sån där rosa ollonmask som Fröken Snusk har.

Här på Sweclockers hjälper vi och tipsar varandra om saker som t.ex. teknik och hacking och t.o.m. biohacking! 😉