Intels nya Core i9-14900KS satte häromdagen nya hastighetsrekord för extrem överklockning. Det krävde en rejält höjd spänning och kylning med flytande helium. Men processorn imponerar även vid mer normal överklockning, rapporterar Tom's Hardware.

Tyska Youtube-användaren och överklockaren Roman ”Der8auer” Hartung har nämligen visat att åtminstone vissa exemplar av i9-14900KS klarar att köra samtliga P-kärnor i 6 GHz med vanlig vattenkylning. Processorn var visserligen ”deliddad”, det vill säga utan det vanliga metallhöljet, och utrymmet mellan vattenblocket och processorn var fyllt med flytande metall, men i övrigt handlar det om en vanlig dator.

Vid 6 GHz på alla P-kärnor visar sig i9-14900KS dra hela 400 watt effekt och utöver det uppenbara behovet av effektiv kylning kräver den alltså även ett rejält tilltaget nätaggregat. Den medföljande överklockningsprofilen för processorn har TDP på 320 watt.

Vattenblocket Roman Hartung använde för experimentet har han själv varit med att utveckla tillsammans med Thermal Grizzly och i videon ovan kan du se hela processen inklusive hur han tar ”locket” av processorn.