Den före detta Windows-utvecklaren Andy Young upplevde prestandaproblem i Windows 11, och framför allt gällande startmenyns sökfunktion. I ett inlägg på X demonstrerade han hur systemet buggade ur och sedan slöade ner datorn, för övrigt utrustad med Core i9-processor och 128 GB RAM-minne, efter att han knappat in något i sökfältet.

Frågan ”Vad är det som pågår i Redmond?” avslutade inlägget, som fick viss spridning på sociala medier-plattformen. Tillräckligt stor för att ett par av Microsofts chefer skulle uppmärksamma den, visade det sig.

Historien tar nämligen inte slut med att den frustrerade Young och några hundra Windows-användare visade sitt missnöje. I ett uppföljande inlägg skriver Young att han blivit kontaktad av Jen Gentleman, en högt uppsatt chef för utvecklardivisionen på Microsoft, för att återskapa problemet och försöka ta reda på grundorsaken. Även Scott Hanselman, en hög mellanchef på företaget, tog kontakt med Young och verkade nyfiken på buggen.

Huruvida det här faktiskt löser problemen med Windows 11 i slutändan eller inte återstår att se, men att det finns relevanta personer på Microsoft som är villiga att lyssna på användarna och undersöka problemen de upplever är ett gott tecken.

Enligt Windowslatest är problem med sökningar i startmenyn ett av de vanligaste klagomålen från användare av Windows 11. Dessa brukar handla om att en Bing-sökning drar i gång när man söker efter programvara på datorn eller att startmenyn ibland inte registrerar de första tangenttryckningarna när man söker.