Intel har väntat ett år längre än vanligt med att introducera en ny sockel för stationära datorer. Raptor Lake Refresh har samma LGA-1700-sockel som används med 12:e och 13:e generationen Core-processorer, men i år kommer en ny sockel och nya moderkort.

Den nya sockeln kallas LGA-1851 och ska användas när Arrow Lake-familjen lanseras i slutet av året eller början av 2025. Men innan dess dyker den upp på ett kanske oväntat håll: Med sockelbaserade Meteor Lake-kretsar för den inbäddade marknaden, kallade Meteor Lake-PS. Tyska Computerbase rapporterar att moderkort med sockeln har lanserats på mässan Embedded World i Nürnberg.

Sockeln har samma storlek som LGA-1700 men har fler kontaktpunkter och Intel har flyttat fästen så att äldre processorer inte av misstag ska kunna monteras i sockeln och skadas.

Meteor Lake-PS ska konkurrera med AMD:s nya Versal Gen 2-kretsar på marknaden för inbäddade system. Båda har fokus på AI-prestanda i så kallade edge-miljöer, det vill säga datorer som utför arbetsuppgifter på plats istället för att skicka dem till en central server, till exempel i industrimiljö.