Den före detta Blizzard-chefen Mike Ybarra har sedan sin avgång i januari varit frikostig med sina tankar och funderingar om spelbranschen på sociala medier, och hans senaste idé har fått spridning på flera av nätets nyhetssidor och diskussionsforum.

Ybarra tog till X för att berätta att han på sistone gjort en djupdykning i enspelartitlar och ofta lämnats med en känsla av att vilja ge mer till spelutvecklarna när eftertexterna rullar.

När spelet är slut har jag ofta tänkt: "Jag önskar att jag kunde ge dem 10 eller 20 dollar till eftersom den här upplevelsen var värd mer än de 70 dollar jag betalade" – Mike Ybarra.

Vidare menade han att dricksen skulle vara ett sätt att säga tack för att spelet inte försökte pressa honom på pengar hela tiden, med vilket han troligen menar i form av mikrotranskationer och liknande.

Tydligen har Ybarra haft mycket fritid efter att han lämnade chefsjobbet på Blizzard, eftersom titlarna Zero Dawn, God of War, Baldur's Gate Red Dead Redemption 2 och Elden Ring nämns som exempel på spel han sysselsatt sig med och som väckt ett starkt dricksbehov i honom.

Han avslutar inlägget med att han är medveten om att folk är trötta på drickskulturen, men att det här är annorlunda, eftersom det inte finns någon press på spelaren att dricksa.

Några av invändningarna mot förslaget är att det skulle vara svårt att kontrollera att dricksen gick till rätt personer, och att en drickskultur skulle kunna leda till att spelföretagen passar på att sänka lönerna i stället.

Vad tycker du om Mike Ybarras dricksidé?