Asus har lanserat en ny proffsskärm under varumärket Proart, som på papperet kan bli en riktig hit hos bland annat filmredigerare. Proart PA32KCX är som namnet antyder 32 tum stor och har 8K-upplösning, 7680 × 4320 pixlar (275 per tum). Det innebär att 4K-video kan visas i sin naturliga upplösning på en fjärdedel av skärmen, till exempel i förhandvisningsfältet i ett videoredigeringsprogram.

Skärmen använder Mini LED-tekniken för bakbelysning och har 4 096 zoner. Tillsammans med äkta 10-bitarsfärg och maximal ljusstyrka på 1 200 nits innebär det att PA32KCX har stöd för både HDR med både HDR10 och HLG, så redigerare slipper ha ytterligare en skärm för att förhandsvisa HDR-video under arbetets gång. Det lär även fungera bra i spel, för den som inte bara har skärmen till att jobba.

För att garantera korrekta färger har Asus byggt in hårdvarukalibrering och skärmen har dessutom en inbyggd kolorimeter som fälls ut på en liten bom när den behövs. Den kan kalibreras med en inbyggd funktion eller med tredjepartsprogram.

8K-upplösning med 10-bitarsfärg kräver en rejäl anslutning, och PA32KCX har både Displayport 2.1 och HDMI 2.1, med Displayport antingen via en vanlig kabel eller via en Thunderbolt 4-kontakt som även förser en ansluten bärbar dator med upp till 96 watt laddeffekt.

Asus har inte avslöjat priset på skärmen, men enligt Vincent Teoh på X är det preliminära priset i USA 8 000 dollar (”8k”). Företagets motsvarande modell med 4K-upplösning kostar 2 700 dollar.