Södermalm i Stockholm är hem till stora spelutvecklare som Dice och Paradox Interactive. Nu ska även mindre spelutvecklare få ett gemensamt hem där. Coworking-platsen Game Town öppnar upp officiellt efter sommaren men redan nu har vissa hyresgäster börjat flytta in. Bland dessa ingår branschorganisationen Dataspelsbranschen samt utvecklarna Toppluva, Warm Kitten och snart även Gro Play.

Game Town startades upp av spelutvecklaren Midjiwan, som är bakom strategispelet Battle of Polytopia. Lokalen rymmer 45 arbetsplatser varav 20 som är redan bokade. Midjiwans förhoppning är att utvecklarna som flyttar in stannar långsiktigt och att Game Town kan bli en samlingsplats för mindre, svenska spelutvecklare.

– Vi, som mindre spelstudio, vill sitta bland andra spelutvecklare och har märkt samma intresse från andra utvecklare. Man umgås och delar med sig av kunskap på ett sätt som man kanske inte gör i andra branscher. Spelbranschen har en stark kultur av att vara öppen med varandra, säger Christian Lovstedt, vd på Midjiwan.

Gametown_Lounge.jpg

Lounge-rummet i Game Town.

Gametown_Office.jpg

Kontorsmiljön i Game Town.

Men om spelutvecklarna som flyttar in i Game Town ser varandra som konkurrenter är Christian Lovstedt inte oroad för.

– Om två studios jobbar på titlar inom samma genre för samma plattform kanske de inte vill arbeta på samma kontor. Men överlag är spelstudios inte tydliga konkurrenter. Många som är i branschen är där för att man är passionerad över att jobba med spel, och därför är vi ofta angelägna om att hjälpa varandra, säger han.

Gametown_2.jpg

Gametown-grundarna Felix Ekenstam (vänster) och Christian Lovstedt (höger). Foto: Klara G.

Inte ännu ett Space

Förra månaden behövde gaming-centret Space stänga sina portar efter en lång period av ekonomiska utmaningar. Space var även ämnat av ägarna Pophouse Entertainment till att bli en plats för coworking åt bland andra spelutvecklare. Christian Lovstedt tror inte på att Game Town kommer att råka ut för samma öde som Space.

– Spaces satsning var mycket större än vår, och det kändes som att de ville vara ett gränsland mellan spelutveckling och musikproduktion. Vi är själva spelutvecklare, och Game Town är skapat utifrån våra egna behov. Vår lokal ligger i Fatburen på Södermalm, ett område där det redan finns väldigt många spelutvecklare. Så det är en plats som ligger geografiskt bättre till än Hötorget där Space satt, säger han.

Södermalm är redan hem till runt 3 000 spelutvecklare vilket gör ön till en av världens utvecklartätaste områden enligt Dataspelsbranschens ordförande Per Strömbäck.