Googles planerade utfasning av tredjepartskakor har skjutits fram för den tredje gången. I januari migrerade Google 1 procent av Chrome-användare till sin Privacy Sandbox-lösning – tjänsten som är tänkt att ersätta kakor med anonymiserad spårning. Förhoppningen var då att Privacy Sandbox skulle bli global mot slutet av året. Nu har bolaget valt att skjuta fram utfasningen till nästa år.

Google meddelade att de ska fasa ut tredjepartskakor och ersätta dem med Privacy Sandbox-lösningen redan 2019. I januari 2020 meddelade bolaget att de skulle introducera lösningen "inom två år". Sedan dess har utfasningen av kakor skjutits fram för att ge annonsörer mer tid för att förbereda sig för ett digitalt ekosystem utan tredjepartskakor.

Den senaste uppskjutningen kom efter att Competition and Markets Authority (CMA) – den brittiska motsvarigheten till Konkurrensverket – tagit fram 39 "bekymmer" som Google måste åtgärda innan Privacy Sandbox får rullas ut.

Google har inte meddelat något datum för när alla Chrome-användare ska migreras till Privacy Sandbox annat än att det kommer att inträffa under 2025. Detaljer om utfasningen kommer att presenteras den 26 april när Google och CMA publicerar sin gemensamma kvartalsrapport.