Windows XP är ökänt för sin låga säkerhet. ”Släpp lös en XP-dator på internet och vips kommer den vara infekterad av allehanda virus”. Stämmer det verkligen? Behöver användaren inte ens öppna Internet Explorer? Det ville Eric Parker testa, och visar i en video på Youtube hur han gjorde slag i saken.

Eric Parker installerade Windows XP i en virtuell maskin på en Proxmox-server, inställd så att Windows-systemet har direkt tillgång till internet, utan någon router och därmed NAT emellan. Eric Parker säger i videon att han ville efterlikna hur de flesta kopplade upp sig direkt mot internet med modem på 1990-talet. Han stängde även av Windows inbyggda brandvägg, bara för att se hur snabbt datorn faktiskt kunde infekteras om den lämnades i fred med en öppen internetanslutning och publik IP-adress.

Svaret: Väldigt snabbt. Efter bara tio minuter syntes redan spår av minst ett skadeprogram i form av filen ”conhoz.exe”, som uppenbarligen försöker se ut som Windows-processen conhost.exe. Programmet ansluter också till en rysk domän.

Efter en timme har allehanda skadeprogram av olika slag hittat in i datorn – trojaner, bakdörrar, DNS-ändrare och adware. Några har skrattretande försök att dölja sig för användaren, till exempel genom att påstå att det kommer från ”www.google.com”.