Kan jag lämna mitt Steam-bibliotek till mina barn när jag dör? I takt med att fler datorspelare blir äldre är det något fler lär fundera över med åren. Svaret är inte helt enkelt. När en forumanvändare på Reset Era mejlade Steamsupporten med frågan kan svaret sammanfattas som ”tyvärr inte”, rapporterar Polygon.

Valve är inte ensamt om att inte klassa digitala spelkataloger som ägodelar spelare kan lämna till sina arvingar. Användaravtalen för Epic Games Store, GOG, Microsofts Xbox-butik och Sonys Playstation-butik gör alla klart att alla ”köp” är av licenser som ger ägaren av kontot rätt att installera och spela spelen, men ingen tillåter flytt av licenser från ett konto till ett annat. Inte heller Apple eller Google tillåter flytt av köpt digitalt innehåll från ett konto till ett annat.

I praktiken är det inte riktigt så enkelt. Precis som många delar konton till streamingtjänster finns inget som hindrar en användare på till exempel Steam att ge sina arvingar tillgång till kontot så att de kan fortsätta spela. Så länge de har användarnamn och lösenord, tillgång till e-postadressen kontot är kopplat till och möjlighet att generera tvåfaktorkoder är sannolikheten minst sagt låg att företaget bakom butiken kommer stänga kontot.

Trots oklarheterna rekommenderade juristen Claudine Wong i en artikel i Santa Clara High Technology Law Journal 2013 användare att inkludera digitala spelbibliotek i sina testamenten. Det ger arvingarna tydliga instruktioner för vad ens önskningar var, vilket kan bli ett starkt argument i eventuella tvister med tjänsteleverantörerna.