Flera olika tillämpningar har de senaste decennierna digitaliserats. Exempel på sådan som tidigare styrts med analoga reglage är musik- och videoredigering samt många medicinska instrument. När dessa har blivit ersatta av datorer och mjukvara finns ofta spakar och reglage kvar, men dessa måste styras med hjälp av tangentbord och möss. En brittisk uppfinnare har nu tagit fram reglage som kan monteras direkt på skärmen och som kan styra dessa applikationer.

Reglagen fästs på skärmen med hjälp av magnetism. Exakt hur detta påverkar bildskärmen i det långa loppet är oklart. På baksidan av skärmen skall en speciell sensor placeras som känner av hur reglagen rör sig och en mjukvara översätter dessa rörelser till ändringar i den specifika mjukvaran.

Produkten som kallas SenseSurface sägs ha många fördelar gentemot att styra vred och reglage med hjälp av möss och tangentbord. Bland annat sägs precisionen öka och användaren skall känna sig mer säker. Detta eftersom denne kan använda sig av handen på samma sätt som tidigare, istället för de mindre intuitiva inmatningsenheterna mus och tangentbord.

Reglagen sägs inte ge några märken på skärmen. SenseSurface sägs också vara fullt programmeringsbar vilket innebär att användaren själv kan anpassa reglagen efter vilken applikation de skall användas till.

Exakt vad SenseSurface kommer att kosta är ännu inte helt klart, men en uppskattning är under 100 dollar när väl produktionen väl startar.

Källa: Engadget, SenseSurface.