Slutsats

Radeon HD 7950 i stort presterar i linje med förväntningarna. Modellen är något snabbare än Geforce GTX 580 i lägre upplösningar och visar dessutom upp ett desto större övertag när det finns stora mängder pixlar att skyffla.

hd7950-9.jpg

Även när det kommer till överklockning har det nya grafikkortet en hel del att erbjuda. I vissa fall finns det möjlighet att klämma fram uppemot 50 procent mer prestanda ur grafikprocessorn. På den positiva sidan syns även låg strömförbrukning och tillika låga temperaturer, något som öppnar upp för tysta och effektiva datorsystem.

Det går däremot att anmärka på prisbilden. I skrivande stund pekar det mesta mot att standardmodellerna kommer att kosta cirka 4 100 kronor inklusive moms och att mer påkostade varianter går på åtskilliga hundralappar mer än så. Det innebär att prisskillnaden mellan nykomlingen och den betydligt snabbare Radeon HD 7970 inte blir särskilt stor, i vissa fall bara några enstaka hundralappar.

Radeon HD 7950 är ett bra komplement till värstingen HD 7970. Prestandan är i linje med eller strax över flaggskeppen i föregående generation och AMD lyckas dessutom klämma in utökad funktionalitet och markant lägre strömförbrukning. Med rätt prislapp har det nya grafikkortet allt som krävs för att bli den nya favoriten i klassen.

Asus Radeon HD 7950 DirectCu II TOP

hd7950-1.jpg

Asus använder samma kretskort som referensmodellen i Radeon HD 7950 DirectCU II och passar samtidigt på att skruva upp klockfrekvensen med blygsamma 100 MHz. Överklockare som tar saken i egna händer kan dock se fram emot gott om svängrum, i SweClockers tester uppmättes en marginal på häftiga 40 procent.

Den välkända kylaren DirectCU II återkommer i Radeon HD 7950. Låga temperaturer i kombination med mycket låg ljudnivå även under belastning är inget annat än imponerande.

Marknadsledande kylare och god överklockningsmarginal gör Asus Radeon HD 7950 DirectCu II TOP till en testvinnare.

Det enda frågetecknet är prislappen, som enligt preliminära siffror landar runt 4 500 kronor. Det känns i högsta laget, särskilt då den mer påkostade Radeon HD 7970 är på väg att sjunka ned mot 5000-kronorsstrecket.

Fördelar:

  • Extremt kompetent kylare

  • Bra överklockningsmarginal

  • Överklockad från fabrik

Nackdelar:

  • Oklar prissättning

Lägsta pris:

XFX Radeon HD 7950 Black Edition

hd7950-2.jpg

Precis som Asus använder XFX samma kretskort som referensmodellen, med ett par viktiga ändringar. Även här handlar det om torra 100 MHz högre klockfrekvens än i standardutförande men för den som är beredd att kavla upp ärmarna finns det betydligt mer prestanda än så att hämta. SweClockers lyckades klämma till med toppnoteringen 1 200 MHz GPU – en överklockning med smått fantastiska 50 procent mot AMD:s referensnivå.

Tyvärr har grafikkortet inte ärvt alla positiva egenskaper från storebror XFX Radeon HD 7970 BE. Till Radeon HD 7950 används en nedskalad kylare. Mindre metall för med sig sämre kylförmåga och en markant högre ljudnivå under belastning, även om XFX har en jämn och fin fläktkurva med tyst gång när grafikkortet inte arbetar.

Frågan är nu om XFX kan kompensera för detta genom än lägre prislapp än konkurrenterna. Eftersom slutgiltiga prisuppgifter ännu saknas är det svårt att dra någon slutsats om den biten.

Fördelar:

  • Bra överklockningsmarginal

  • Överklockad från fabrik

  • Kompetent kylare

Nackdelar:

  • Kylaren märkbart sämre än för motsvarande HD 7970

  • Oklar prissättning

Lägsta pris: