Sett till kvalitetskänsla erbjuder 4000D Airflow en bra nivå sett till sin prislapp runt 900 kronor. Den tävlar inte direkt i premiumklassen men levererar ändå en tillräckligt hög finish för att inte kännas billig. Passformen är likaså den bra, där vi inte stöter på några konstigheter med illasittande komponenter i förhållande till chassit samtidigt som gängorna känns följsamma utan tröghet vid ihopskruvningen.

corsair_4000d-33.jpg
corsair_4000d-34.jpg

Att montera in komponenter i chassit är en smärtfri historia tack vare en öppen och förhållandevis rymlig huvudkammare. Här finns det gott om utrymme att växa på komponentfronten med plats för djupa moderkort, långa grafikkort och inte minst gott om fläktplatser för den som vill bättra på ventilationen. Corsair får även ett plus i kanten för de många och stora genomdragningshålen som finns att tillgå för enklare kabeldragning.

corsair_4000d-39.jpg
corsair_4000d-40.jpg

Baksidan av moderkortsplåten erbjuder gott om utrymme för kablar, vilket gör det lätt att utföra kabeldragningen på denna sida. Undertecknad brukar inte vara helt såld på förinstallerade kabelkanaler, då dessa stjäl värdefullt utrymme. För implementationen i 4000D Airflow lämnar dock dessa förhållandevis goda marginaler mot sidopanelen, vilket gör att de faktiskt fungerar bra i kombination med de förmonterade kardborrbanden.

corsair_4000d-41.jpg

När det kommer till nätaggregat finns det plats för i princip alla populära modeller på marknaden idag, där undantaget vissa högeffektsmodeller som ligger och sniffar över 1 000 W. Utrymmet framför nätaggregatet kan med fördel användas för att skuffa undan överblivna kabellängder, samtidigt som utrymmet går att utöka genom att flytta lagringsburen mot chassits framkant.

corsair_4000d-42.jpg

Den största skamfläcken med modellen är utan tvekan lagringsvaggorna av plast, där dessa känns ganska billiga och därtill helt saknar vibrationsdämpning för mekaniska hårddiskar. Detta hör mer hemma hos chassin i budgetklassen och inte modeller av den här kalibern. Nu är det inte alla som fortfarande använder sig av hårddiskar, men om det står på menyn ska man vara medveten om att det skapas onödiga resonanser när dessa monteras stumt i chassit.

Något som kan kännas lite tråkigt är att Corsair inte bryter någon ny mark med 4000-serien utan följer egentligen den rådande chassimallen som har gällt nu de senaste åren till punkt och pricka. Nu är det givetvis inget fel att använda ett framgångsfullt recept, men här hade det varit kul med lite nytänkande och quality of life-förbättringar som vi sett hos några av konkurrenterna, vilket skulle få modellen att sticka ut ytterligare i sitt prissegment kring 890 kronor.

För att knyta ihop säcken på Corsairs 4000D Airflow så är det ingen revolution på chassimarknaden men dock i högsta grad ett vettigt och lättarbetat chassi som bör passa de flesta som vill bygga ett högpresterande system med goda möjligheter till ventilation. Brasklappen här är om man vill använda sig av mekaniska hårddiskar, för då skulle vi i ärlighetens namn hellre kika på en annan modell som har lagringsvaggor med vibrationsdämpning.

Corsair 4000D Airflow är ett bra och lättarbetat chassi med god potential till ventilation

Fördelar

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Lättarbetat

  • God potential för ventilation

  • Snabbfästen för sidopanelerna

  • Enkel och bra kabeldragning

Nackdelar

  • Plastiga lagringsvaggor utan vibrationsdämpning

Pris vid publicering: 890 kronor
Lägsta pris: