Inledning

Nvidias Super-januari lider mot sitt slut och det tredje grafikkortet ur Geforce RTX 4000-serien som berikats med ett Super-suffix står för dörren. De senaste två veckorna har vi tittat på Geforce RTX 4070 Super och RTX 4070 Ti Super. Idag vänder vi blicken mot Supertrions värsting Geforce RTX 4080 Super som lovar marginellt förbättrad prestanda till ett påtagligt lägre pris.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Asus Geforce RTX 4080 Super TUF

Asus-Geforce-RTX-4080-Super-TUF-4.jpg

Asus Geforce RTX 4080 Super TUF är kortfattat ett mer kompetent kort än sin föregångare till ett lägre pris. Prestandaökningen för nykomlingen är mellan 0 till 5 procent medan priset har sjunkit med ungefär 3 000 kronor. Geforce RTX 4080 Super är lättare att rekommendera än sin föregångare men är inte ett självklart val.

Med ungefär 16 procent bättre prestanda som bäst över lillebror Geforce RTX 4070 Ti Super men med ett 25 procent högre pris är rekommendationen inte given för alla. Lägg därtill bra konkurrenter från AMD och plötsligt finns det flera bra alternativ. Oaktat detta är Geforce RTX 4080 Super ett riktigt kraftpaket till ett bättre pris än föregångaren.

Asus Geforce RTX 4080 Super TUF erbjuder utmärkt spelprestanda och bra energieffektivitet till ett lägre pris än sin föregångare

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Utmärkt ray tracing-prestanda

  • Kompetent kylare

  • Mycket bra energieffektivitet

  • Lägre pris än Geforce RTX 4080...

Nackdelar

  • ...men fortfarande väldigt dyr

  • Väldigt stor kylare

Pris vid publicering: 12 990 kronor inklusive moms.

Säljstarten för Geforce RTX 4080 Super sker den 31 januari klockan 15:00 via Nvidias webbplats. Samma tid släpps även partnerkorten hos svenska återförsäljare

Det nya Super-kortet är bestyckat med samma grafikkrets som sin föregångare Geforce RTX 4080 – AD103. På supermodellen är det den fullskaliga varianten av kretsen som gäller dock, Där något högre klockfrekvenser och fler SM-kluster aktiverade ska ge upp till 5 procent bättre prestanda. Objektet för dagens recension är Asus TUF-varianten av kortet som bjuder på en ordentligt fläskig kylare och en välbyggd helhet.