Inledning

Efter januaris kavalkad av Geforce RTX 4000 Super-kort kontrar nu AMD med det nygamla Radeon RX 7900 GRE. Det tidigare Kina-exklusiva kortet lanseras skarpt i Sverige med den lägre prislappen 7 089 kronor, vilket tillsammans med vass rastreringsprestanda ska ge Nvidias Geforce RTX 4070 Super en kompetent utmanare i 1440p-klassen. Testlabbet får besök av Sapphires Pulse-tappning av kortet, vilket utlovar en välsvarvad kyllösning utan några onödiga prispåslag.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Sapphire Radeon RX 7900 GRE

sapphire_7900gre-4.jpg

Som en reaktion på smatterbandet av produktsläpp från det gröna laget under våren ser AMD till att hålla rent framför egen dörr. Med ett rimligt pris äntrar Radeon RX 7900 GRE vår del av världen och erbjuder utmärkt spelprestanda för pengen – i alla fall om du inte kräver den högsta ray tracing-prestandan som erbjuds.

Sapphires Pulse-modell erbjuder därtill en mycket kompetent kylare, god energieffektivitet till riktpris. AMD visar att bolaget inte passivt kommer att titta på när konkurrenten härjar. Lag röd bjuder istället upp till dans i mellanklassen med ett utmärkt grafikkort till rätt pris.

Sapphire Radeon RX 7900 GRE Pulse erbjuder utmärkt spelprestanda, en riktigt kompetent kylare och god energieffektivitet.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i prisklassen

  • Utmärkt kylare

  • Mer grafikminne än RTX 4070 Super

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men fortfarande inte på samma nivå som Nvidia

  • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

Pris vid publicering: 7 089 kronor inklusive moms.

Säljstarten i Sverige för AMD Radeon RX 7900 GRE sker den 27 Februari klockan 15:00.