Under testet av Sidewinder-musen använde vi primärt en Ulti-Mat Silver Edition som musmatta. Den har ett teflonöverdrag på en aluminiumplatta och har fungerat som referensmatta för recensionerna av bland annat MX Revolution, Habu och Intellimouse 3.0. Musen testades även på andra underlag, exempelvis en tygmatta från tillverkaren Qpad samt direkt på skrivbordet. Som referensprogram för Sidewinder använde vi Photoshop, World of Warcraft, Counter-Strike: Source samt generellt arbete i Windows. Det sistnämnda kan vara surfning, flyttning av filer och annat typiskt arbete i Windows.

Vi kan börja med att säga några ord om fötterna. Som tidigare nämnts följer det med tre uppsättningar olika fötter vilka har olika egenskaper när det gäller friktionen på underlaget. De är märkta med olika färger där de svarta har minst friktion, de gråa ligger i mitten och de vita har mest friktion. Det handlar simpelt om olika nivåer av teflon i fötterna. Lite beroende på vilken musmatta man har är olika musfötter en bra idé. På en tygmatta som generellt har mycket friktion kan man välja de fötter som har lite friktion vilket gör att man hittar en balans i hur pass mycket friktion musen har mot musmattan. Antalet fötter är fem och de ger ett mycket bra flyt på hela musens undersida. Jämför man det med Habu från Microsoft är det helt klart en förbättring.

Ställbar vikt är också en trevlig funktion som lär välkomnas av de flesta. Via en knapp på musens undersida får man fram som en låda med plats för tre vikter. En liten nackdel med Sidewinder är dock att den är rätt tung från början, även utan vikter. Den kan exempelvis inte jämföras med Microsofts tidigare möss Intellimouse 3.0 eller Habu. Vikterna kan väljas från 5 gram till 30 gram via en 5-gramsvikt och tre stycken 10-gramsvikter. Med 30 gram i musen känns den riktigt tung, nästan lite tyngre än MX1000 från tillverkaren Logitech som är känd för att vara just rätt tung.

Vi började testerna med att leka runt lite i Adobes bildhanteringsprogram Photoshop. Man känner rätt direkt att musen är en aningen stor i handflatan. Baksidan är helt enkelt litet för stor för att det ska vara riktigt komfortabelt. På grund av storleken är dock precisionen mycket bra, speciellt vid svepande rörelser. Vid finliret när vi ritar pixel-per-pixel så känns precisionen mycket god. Normalt brukar lite större och tyngre möss ha mindre precision vid finlir, men inga av dessa tecken visar sig med Sidewinder. Funktionen att byta upplösning kan även komma till stor nytta här. Sammanfattat är vi överraskade hur pass bra denna mus var trots storlek och vikt i Photoshop.

När vi sedan startade en lång runda av World of Warcraft var intrycket blandat. Vid längre rundor märker man verkligen att musens form inte är helt perfekt. Handflatan tar i på ett konstigt sätt. I övrigt är komforten utmärkt, tummarna ligger perfekt på tumknapparna och ringfingret har en liten platå som den vilar på. Vid stora svepande rörelser som präglar spelandet i World of Warcraft känns musen mycket stabil och skön. Här kommer verkligen de olika fötterna till sitt esse.

I det mer actionorienterade Counter-Strike: Source är vi generellt nöjda med Sidewinder. I actionspel krävs det ofta snabba vändningar och precist siktande. På grund av storleken känns musen stabil när man väl tar sin tid att sikta. I de sekvenser när man springer och skyndar sig och skjuter åt flera håll får vi inte in samma precision med Sidewinder som exempelvis Habu. Storleken är det som främst spelar in här. Knapparna för att byta upplösning kommer väl till pass här, och när man tar upp ett krypskyttegevär och kan byta till 200 dpi blir siktet mycket mer stabilt om man exempelvis siktar vid sidan av en vägg där man vet att det skall komma en fiende.

I generellt Windows-arbete är vi mycket nöjda med Sidewinder. Svepande rörelser känns stabila och precisa. Vi kan inte klaga på någon del av Sidewinders form eller funktion i denna del.

Vi skall även avhandla en bit om Sidewinderns speciella makrohantering. Tidigare har det gått att skapa makros i programvaror till möss, men Sidewinder tar detta till nästa steg. Genom att placera en speciell makroknapp framför tumknapparna kan man spela in makron i realtid och sedan använda dem i spelet. Det fungerar så att man trycker in knappen, som då lyses upp. Då trycker man sin makrokombination, exempelvis att skjuta ett par skott, hoppa och vända sig 90 grader. Man trycker sedan på knappen så spelar musen in dessa knappar och rörelser och kan efterhärma den med skrämmande precision. Man kan även modifiera dessa makron själv i ett verktyg där man kan ställa in hur många millisekunders fördröjning det skall vara efter knapptryckningarna. Vi ställer oss dock något tveksamma på hur dessa makron kan missbrukas. I World of Warcraft finns det en mängd möjligheter att missbruka denna makrofunktion.

Sidewinders programvara innehåller även en funktion som heter "Quick Turn". Den innebär att man i förstapersonsactionspel kan vända sig 180 grader med en knapp. Den fungerar så att man håller in knappen man har valt att använda till Quick Turn, vänder sig 360 grader, delar programvaran detta med två och flyttar sig denna bit när man trycker på knappen. Denna funktion kan även användas i Windows, med dess användningsområden är störst i actionspel.

Sist men inte minst har vi en knapp mitt på musen som har någon sorts ninjalogga på sig. Den sitter på musens högsta punkt på "baken". Det ser nästan ut som att man råkar trycka på den om man trycker handflatan hårt mot musen, men så är ej fallet. Denna knapp öpppna i Windows Vista Spel-mappen. I Windows XP tar den upp kontrollpanelen för musen.