Inledning

Qnap är en ny tillverkare på marknaden. De är knappt fem år gamla men har redan stora marknadsandelar på NAS-marknaden. De riktar sig till en marknad som växt väldigt mycket de senaste åren: små och medelstora företag (som även kallas SMB i folkmun). Qnap producerar dock även fler NAS-enheter som vänder sig till konsumenter.

Förutom NAS-enheter tillverkar Qnap även övervakningsservrar och kort. Men fokus för Qnap ligger helt klart på NAS-enheterna vilket fått mycket beröm i media världen över.

Modellen vi skall titta på idag vänder sig till små och medelstora företag och lanserades nyligen. Den heter TS-409 Pro och representerar det som Qnap har utvecklat i fem år: NAS-enheter för säker lagring. Det som gör Qnap-enheter speciella är antalet funktioner och TS-409 Pro är inget undantag. Enheten stödjer enheten fyra stycken hårddiskar och ett gäng RAID-lägen.

Det som utmärker TS-409 Pro enligt Qnap är möjligheten att migrera RAID-arrayer till större hårddiskar steg för steg samt att kunna migrera en RAID 1-array till en RAID 5 till exempel. Bland annat dessa två egenskaper ska vi undersöka i denna recension.