Installation

Som ivrig tekniknörd är det lite frustrerande att väldigt lite händer när man slår på RT2600ac för första gången. Jag hann tänka tanken ”Är enheten trasig?” då status-LED lyste ilsket orange i stället för grönt.

Efter två minuters väntan aktiveras WiFi och cirka 20 sekunder senare är routern färdig att användas. Lite längre uppstart än vad jag är van med, men inget som är ett problem i praktiken då en hemmarouter normalt aldrig stängs av. Första steget är att skapa ett administrationskonto.

ConfigAdmin.PNG

RT2600ac har en WAN-port i blå färg och fyra LAN-portar inramade i gult. Detta är antagligen konfigurationen de flesta kommer använda och detta driftläge kallas ”Trådlös router”.

Det andra driftläget bär namnet ”Trådlös AP” och i detta fungerar även WAN-porten som en LAN-port, så man har i praktiken en switch med fem portar. Trådlös AP är tänkt för de som av olika skäl redan har en enhet som är kopplad mot internet och som delar ut interna adresser inåt.

Slutligen finns det en variant på "Trådlös router" som kanske mer är riktad mot större organisationer. Här övergår LAN-porten närmast WAN-porten till fungera som en andra WAN-port, något som kan utnyttjas till ökad tillgänglighet genom att använda två separata internetleverantörer. Alternativt utförs lastbalansering av trafiken från LAN mellan de två WAN-portarna.

ConfigRouter.PNG
ConfigAP.PNG

De sista stegen är hur WAN-porten ska erhålla sin IP-adress samt inställningar för trådlös kommunikation. För den trådlösa konfigurationen ska nätverket namnges samt vilket land man befinner sig i ska specificeras (Sverige var förifyllt, antagligen via information från WAN-sidan).

Ett lösenord till det trådlösa nätverket måste också anges och för att kvalificera sig som starkt måste det innehålla en bokstav, en siffra och något övrigt tecken samt vara minst åtta tecken långt.

ConfigIP.PNG
ConfigWifi.PNG

Med detta avklarat landar man i administrationsgränssnittet för RT2600ac.

Workspace.PNG