Komfort, byggkvalitet och ljudkvalitet

Passform och komfort

Corsair Void PRO USB-2.jpg

Hörlurarna sitter bekvämt och jag får aldrig känslan att de trycker på öronen. Tyvärr sitter de inte tillräckligt stabilt utan om jag rör på huvudet mycket har de en tendens att ramla av. Därför är det inget jag rekommenderar för VR eller andra spelaktiviteter där användaren inte sitter still.

Då jag har ett relativt litet huvud testade jag att ta på en mössa, men upplevde ändå samma problem. En fördel med den lösa passformen är att de blir inte så varma och är därför väl lämpade för sommarens alla LAN-aktiviteter.

Det gör också att de inte helt ger den omslutande effekten som ett par slutna hörlurar kan ge och jag hör därför mig själv prata lite tydligare. Detta leder i sin tur till att jag inte sitter och skriker för högt och stör andra i omgivningen lika mycket när jag pratar med folk.

Corsair Void PRO USB-10.jpg

Då anslutningen sker via USB är signalen digital, vilket betyder att ett separat ljudkort i datorn inte påverkar ljudet i hörlurarna. Utan i dessa hörlurar sitter det ett litet ljudkort som bland annat omvandlar den analoga signalen från mikrofonen till digital för att skicka vidare till datorn. Ljudkortet omvandlar också ljudet från datorn till analogt för att hörlurarna ska fungera.

Fördelen med detta är att headsetet fungerar likadant oavsett utrustning i datorn, men av samma anledningen kan bättre ljudkort inte förbättra upplevelsen i Corsair Void Pro RGB USB.

Personligen skulle jag inte köpa varianten med USB-anslutning, eftersom att det för några hundralappar extra finns en trådlös variant som fungerar till alla övriga enheter jag har.

LIGHTERCorsair Void PRO USB-23.jpg

Ljudkvalité

Ljud är mer än bara bas, diskanter och skott som viner över huvudet. Det handlar om hela upplevelsen och känslan i till exempel spelet eller filmen. Då jag gillar allt från blues, metal till olika former av electro har jag kunnat testa allt mellan himmel och jord.

Det som fungerar bäst är melodisk house utan för mycket bas, till exempel Avicii:s "Levels", eller mer neutral musik som "All the Things" med Mando Diao. Även här märks det att basen inte räcker till men det är inte lika tydligt som i många andra låtar.

Om man tar en jazzlåt som "Sinnerman" av Nina Simone är avsaknaden av basen inte alls lika viktig, då alla olika instrument är lätta att urskilja och placera var de kommer ifrån vilket ger mer för hela upplevelsen.

LIGHTERCorsair Void PRO USB-11.jpg

Mikrofonen

En mikrofon på ett gamingheadset är idag viktigt att den fungerar bra. Lägger man ut drygt tusen kronor är det rimligt att förvänta sig att allt ska vara av bra kvalitet. Tyvärr är så inte fallet för Void Pro RGB USB.

Jag har flertalet gånger under testperioden blivit ombedd att byta mikrofon av mina kompisar på Discord. För att jämföra med en mikrofon som borde vara motsvarande användes en från Kjell & Co för 129 kr. Det som märks tydligast är att Corsairs variant helt saknar bas ur rösten, då det låter väldigt platt och skarpt i tonen.

Byggkvalitet

Hörlurskåporna och bågen mellan dem är gjorda i plast medan länken mellan vardera hörlur och bågen är gjord av aluminium. Det ger en viss extra stabilitet, men då bågen känns ganska skör är det ingen produkt jag rekommenderar att vara särskilt vårdslös med. Dock känns den gediget byggt och allt har fungerat felfritt under testperioden.