Även om bärbara speldatorer har ökat i popularitet finns det många anledningar att välja en stationär dator istället. En stationär dator är sällan begränsad av värmeutveckling och kommer därför med komponenter som kan köras på full kapacitet. Det går även att byta enskilda komponenter i en stationär dator vilket gör att den kan användas och uppgraderas under lång tid.

Om valet har gjorts att det är en stationär dator som önskas, blir frågan istället om man ska bygga själv eller köpa en färdigbyggd. Jag är säker på att majoriteten av SweClockers läsare gärna bygger själv, men det betyder inte att det inte finns många som vill ha fördelarna med en färdigbyggd dator utan att behöva bygga själv.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får möjligheten att själva testa de senaste produkterna inom datorvärlden. Trevlig läsning och glöm inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legend inom hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Han älskar att utforska och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett stort intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testar produkter på SweClockers arbetar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att spela de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som själva testar nya produkter inom datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Komplett som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition

Specifikationer

Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition

Moderkort

Asus TUF Gaming B650-Plus Wifi

Processor

AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz

Processorkylare

CM ML360L Core ARGB Komplett Edition Kylare

Primärminne

Kingston FURY Beast RGB DDR5 6000MHz 32GB (2 x 16 GB)

Grafikkort

Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost 12 GB

Lagring

Kingston FURY Renegade PCIe M.2 NVME SSD 2TB

Nätaggregat

Corsair RMe Series RM750e PSU

Chassi

Phanteks Eclipse G500A DRGB Mid Tower (svart)

Operativsystem

Windows 11 Home

Garanti

3 års inskicksgaranti

Pris

När detta skrivs: 22 999 kronor

Datorn jag har fått testa idag är en av Kompletts senaste färdigbyggda gaming-PC: Komplett-PC Epic Gaming e230 Esport Edition. Ett långt namn för en dator som kommer med en AMD Ryzen 7 7800 X3 och Gainward RTX 4070 Super Ghost. Komponenterna som Komplett har valt erbjuder bra prestanda till ett bra pris. För spelaren som vill ha det absolut bästa finns dyrare paket, men denna dator erbjuder en bra grund som senare kan uppgraderas.

Screenshot 2024-05-15 133549.png
Screenshot 2024-05-15 133618.png
Screenshot 2024-05-15 133650.png
Screenshot 2024-05-15 133711.png

Processorn är en Ryzen 7 7800X3D med en basfrekvens på 4.2 GHz och en turbofrekvens på 5 GHz. Den har 8 kärnor och 16 trådar. Den kyls av en CoolerMaster CM ML360L Core ARGB Komplett Edition vattenkylare med tre 120 mm fläktar på radiatorn. Jag funderade ett tag vad "Komplett Edition" betydde och insåg sedan att det är Komplett-logotypen som lyser på pumpen. Snyggt!

Processorn sitter på ett ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI moderkort. Moderkortet kommer med en AM5-sockel, stöd för DDR5, tre M.2-platser för lagring varav en är PCI-Express 5.0 samt 2.5 Gbps trådat nätverk. Med andra ord ett kompetent moderkort.

Komplett skickar med 32 GB DDR5-RAM från Kingston i form av Kingston FURY Beast RGB DDR5 6000MHz. Det kommer i ett paket av två 16 GB-moduler vilket lämnar två minnesplatser lediga.

Grafikkortet är ett Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost 12 GB. Det är inte det snabbaste grafikkortet från Nvidia men ska utan problem kunna hantera de mer krävande spelen idag.

Ett nätaggregat från Corsair på 750 watt driver alltihop. Nätaggregatet, Corsair RMe Series RM750e, är helt modulärt och kommer med bland annat en 12VHPWR GPU-kabel.

Windows 11 Home och alla spel som ska installeras lagras på en 2 TB Kingston FURY Renegade PCIe M.2 NVME SSD. Det är en PCI-Express 4.0 SSD med en teoretisk högsta läs- och skrivprestanda på 7 300/7 000 MB/s. Moderkortet har två M.2 PCI-Express 4.0-platser och en M.2 PCI-Express 5.0-plats. Hos tidigare Komplett-PC som jag testat, till exempel Komplett a190 Epic Gaming PC, valde Komplett att stoppa in två stycken M.2-SSD istället men jag tycker att det är ett bra val att nu stoppa i en större snabb SSD och lämna två platser lediga för framtida uppgraderingar.

Alla komponenter huserar i ett svart Phanteks Eclipse G500A DRGB Mid Tower chassi. Det är ett snyggt chassi som inte gör mycket väsen av sig. Det finns lite RGB-stöd i form av några linjer som lyser upp.

Något som alltid diskuteras när det handlar om att köpa en färdigbyggd dator eller bygga själv är om man tjänar på att köpa komponenterna själv. Plockar du ut samma komponenter själv från Komplett och köper dem separat så tjänar du inget. Tvärtom så blir det lite dyrare om du även räknar in Windows-licensen. Köper du denna dator så bygger Komplett också ihop den, testar och ger dig 3 års garanti som även gäller om du byter ut en komponent.

Närmare titt

Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition levereras i en stor kartong. Vikten ligger på över 20 kg vilket innebar att Postnord var tvungna att leverera den till dörren istället för till ombud. Det stod visserligen att den endast levereras till tomtgräns men killen som körde ut bar allt upp till vår ytterdörr.

komplett-pc-epic-gaming-a230-box1.jpg
komplett-pc-epic-gaming-a230-box2.jpg

Även om kartongen hade ett litet hack på ena sidan fanns det inget spår av skada på den stora lådan som fanns inuti. Inuti denna låda satt till sist datorn omgiven av skum.

Något som förvånade mig lite var att Komplett inte satt in något monteringsskum inuti datorn för att förhindra att till exempel grafikkortet går sönder under leverans. Det är något som jag sett dem göra förut. Nu upplevde jag inga problem men jag hoppas det berodde på att jag fick en av deras testriggar.

komplett-pc-epic-gaming-a230-minibox.jpg
komplett-pc-epic-gaming-a230-minibox2.jpg

Förutom datorn skickar Komplett även med en liten extra låda som innehåller allt som kommer med de olika komponenterna, däribland extra kablar, manualer och klistermärken.

komplett-pc-epic-gaming-a230-dator.jpg
komplett-pc-epic-gaming-a230-hinge.jpg
komplett-pc-epic-gaming-a230-back.jpg

Mitt första intryck är positivt. Chassit datorn använder är snyggt och har lite RGB utan att gå överstyr. Jag tycker det är riktigt trevligt att det går att öppna chassits sidor utan att behöva hålla på med skruvar. Allt sitter fast via magneter.

komplett-pc-epic-gaming-a230-dator2.jpg

Komplett har lyckats bra med kabeldragningen och det ser riktigt snyggt ut. Inga kablar hänger och allt är bra uppsatt. Det ser faktiskt ganska tomt ut inuti datorn och det finns mycket utrymme att jobba i.

komplett-pc-epic-gaming-a230-rgb.jpg
komplett-pc-epic-gaming-a230-fan.jpg

Datorn kommer med lite RGB-stöd på både chassi och några av komponenterna. Chassit i sig har två tunna ljusslingor på framsidan och fönstersidan som lyser upp. Inuti chassit så lyser fläktarna, grafikkortet, vattenkylningen och minneskretsarna. Nästan alla komponenter kan styras via mjukvaran från Asus. Grafikkortet kräver istället mjukvara från Gainward, Expertool, för att styra belysningen på grafikkortet.

komplett-pc-epic-gaming-a230-top.jpg

Chassit kommer med både äldre USB-A-anslutningar och en USB-C-anslutning. Det är trevligt nu när fler och fler tillbehör kommer med USB-C.

komplett-pc-epic-gaming-a230-wifi.jpg

I den medföljande lådan ligger en antenn som ansluts till baksidan av moderkortet för trådlöst internet. Jag glömde först att plocka fram den och undrade varför jag fick så dålig uppkoppling men med den ansluten fick jag ut förväntad hastighet.

Installation

Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition kommer med Windows 11 Home. Det är en standardinstallation vilket innebär att det inte finns något extra installerat från Komplett. Det är i sig positivt men det innebär också att datorn till exempel saknar Asus mjukvara för att styra fläktar, överklocka och ställa in RGB eller Nvidia:s Geforce Experience mjukvara. Jag kan tänka mig att vissa ser det som positivt och det går självklart att hämta ner från internet men jag kan tänka mig att en icke datorvan köpare kan missa en sådan sak.

armourcrate1.png
armourcrate2.png
armourcrate3.png
armourcrate4.png

[imgd alt="armourcrate5.png" src="/artikel/bild/117228" template="articleFull" class's original nocrop"/]

Jag hämtade ner Nvidia:s senaste beta av deras nya app som ersätter Geforce Experience samt Asus Armour Crate. Personligen räcker det med dessa två då de tar hand om att uppdatera både grafikkortets drivrutiner samt moderkortets alla drivrutiner.

Som nämnts tidigare går det att hantera de flesta RGB-inställningarna via Armour Crate.

Screenshot 2024-05-15 161826.png
Screenshot 2024-05-15 162257.png

Gainward erbjuder också mjukvara för grafikkortet: Expertool. Denna ger möjlighet att både styra belysningen på grafikkortet och överklocka grafikkortet.

Prestanda

För att testa hur Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition presterar har jag valt att testa datorn med ett antal syntetiska tester och några speltester.

Syntetiska tester

De syntetiska testerna jag valt är Cinebench R23 och 2024 för att testa processorns prestanda, några tester i 3Dmark för att få en uppskattning av hur grafikkortet presterar och SSD-testet i 3Dmark och Crystal Diskmark för att uppskatta hur Nvme-lagringen presterar.

Syntetiska tester

Poäng

Cinebench R23 SC

1 796 poäng

Cinebench R23 MC

17 860 poäng

Cinebench 2024 SC

113 poäng

Cinebench 2024 MC

1 087 poäng

3DMark Speed Way

5 153 poäng

3DMark Timy Spy Extreme

9 009 poäng

3DMark Storage Benchmark

2 459 poäng

3DMark Storage Benchmark

421 MB/s i snitt

Screenshot 2024-05-15 135352.png

De syntetiska testerna presterar som förväntat med de komponenter som sitter i. Jag ser inga oväntade flaskhalsar och första intrycket är att det är en dator med en snabb processor, grafikkort och Nvme-lagring.

Speltester

För speltesterna har jag valt både lite äldre och nyare spel. Jag har till exempel testat Homeworld 3 som släpptes i dagarna för att se hur det presterar.

Speltest

Kvalitetsinställning

1 440p - snitt

4K - snitt

Assassins Creed: Valhalla

Very High

136 FPS

79 FPS

Borderlands 3 (Dx12)

Ultra

125 FPS

68 FPS

Cyberpunk 2077

High
No DLSS

135 FPS

66 FPS

Cyberpunk 2077

High
DLSS Quality
DLSS Frame Generation

172 FPS

79 FPS

Cyberpunk 2077

Raytrace Medium
DLSS Quality
DLSS Frame Generation

108 FPS

51 FPS

Horizon Zero Dawn: Forbidden West

High
no DLSS

cirka 60 FPS

Horizon Zero Dawn: Forbidden West

High
DLSS Quality
DLSS Frame Generation

cirka 95 FPS

Homeworld 3

High
no DLSS

66 FPS

56 FPS

Homeworld 3

High
DLSS Quality

69 FPS

64 FPS

Överlag presterar systemet bra i spel, särskilt vid 1 440p. Att spela vid 4K går men då behöver kvalitetsinställningarna ställas ner något. Om målet är att spela vid 4K med högsta inställningarna så kan det vara värt att lägga till runt 4 000 kr och uppgradera till ett Nvidia RTX 4070 Ti Super istället.

homeworld3.png

Homeworld 3 är för övrigt ett spel som jag ännu inte är helt säker har ett bra prestandatest. I stort sett oavsett inställningar så startar testet med höga FPS men slutar runt 30 FPS oavsett inställning, inklusive när spelet själv får välja inställningar. Det är först när jag väljer kvalitetsinställningen "Low" som jag får upp den lägsta FPS. Spelet påstår också att jag hela tiden är begränsad av grafikkortet. Spelet har massor med enheter som skjuter på varandra i rymden men jag tycker inte det borde sakta ner till runt 30 FPS.

Övrigt

armourcrate4.png

Precis som med mjukvaran Ai Suite (som fortfarande kan installeras) går det att ställa in fläktkurvor via mjukvaran Armour Crate.

Jag upplevde inga problem alls med höga temperaturer eller att fläktarna tvingades dra igång för full även efter en lång spelsession eller när jag körde stresstest i 3Dmark och Cinebench.

Ljudet som fläktarna genererar är mest ett susande och innehåller inga störande element. Pumpen för vattenkylningen är egentligen det enda som hörs när datorn inte belastas. Den har ett lite hårdare ljud men jag tycker fortfarande inte det stör. Ljudnivån av pumpen är låg och hörs endast när det är knäpptyst i rummet.

Sammanfattning

komplett-pc-epic-gaming-a230-top2.jpg

Komplett har satt samman ett bra paket med Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition. Alla komponenter känns som de fungerar bra ihop. Jag gillar att Komplett valt att satsa på en enda större M.2 SSD då det lämnar två M.2 platser lediga för en framtida uppgradering. Det är också positivt att Komplett valt att direkt stoppa i 32 GB med minne istället för 16 GB. Det lämnar återigen 2 minnesplatser senare för ytterligare uppdatering.

Grafikkortet är också snabbt och prisvärt. Det är perfekt för att spela vid 1 440p och fungerar även bra vid 4K, dock med lite anpassningar av kvalitetsinställningarna. Det trevliga med Kompletts egna datorer är att det går att uppgradera enskilda komponenter och att byta till ett RTX 4070 Ti Super med 16 GB DDR6-ram kostar runt 4 000 kr mer. Det kan vara värt om målet är att spela i 4K.

Jag har inte heller något att klaga på när det gäller chassit. Det kommer med USB-C-anslutning fram och det är även enkelt att öppna sidopanelerna utan att behöva fixa med skruvar.

Datorn jag testade var välbyggd med bra kabeldragning. Jag hade däremot gärna sett lite packskum inuti bara för att skydda grafikkortet under transport. Datorn fungerade dock perfekt direkt från kartongen och inga kablar hade hoppat ur. Något jag också gärna skulle vilja se är ett testprotokoll från Komplett på alla tester som genomförts efter montering.

Jag har egentligen inget direkt att klaga på. Det är lite synd att valet av grafikkort från Gainward innebär att det inte går att synkronisera RGB mellan grafikkortet och resten av systemet utan att separat mjukvara behövs. Men det är inget som påverkar betyget.

Fördelar:

  • Prisvärda komponenter med bra prestanda

  • Valet av komponenter lämnar plats för framtida uppdateringar

  • Ren Windows-installation utan "bloat"

  • Bra kabeldragning

  • Extra tillbehör för komponenterna skickas med

  • 3 års inskicksgaranti

Nackdelar

  • Saknar testprotokoll för att se om datorn stresstestats

  • Grafikkortets RGB hanteras separat

Komplett-PC Epic Gaming a230 Esport Edition kostar i skrivande stund från 22 999 kronor.