Sedan urminnes tider har processormakaren Intel arbetat tillsammans med Microsoft för att optimera sina produkter för Windows. Den senaste generationen av den strömsnåla processorserien Atom används dock främst för att slå sig in på marknaden för smarta telefoner och surfplattor, där operativsystemet Android är allra starkast.

Nu avslöjar en platsannons Intels ambitioner att anpassa Android för prestandaorienterade processorer i Core-serien. Intel söker en "Android System Software Program Manager", vars uppgift blir att hantera utveckling, planering, integration och validering av Android för de kommande arkitekturerna Broadwell, Skylake och framåt.

Medan det kan dröja innan Intel börjar uppmuntra partnertillverkare att använda Core-serien för Android-enheter, har processortillverkaren redan börjat titta på Android för persondatorer. Senare under året väntas partnertillverkare lansera billiga bärbara datorer med pekskärm för så lite som 2 000 kronor samt hybrider med riktpriset 5 000 kronor. Dessa enheter ska enligt tidigare rapporter baseras på plattformen Bay Trail och den nya Atom-arkitekturen Silvermont.

Intel är inte ensam om att undersöka alternativ till Windows. Tidigare i juni avslöjade Lisa Su, vice vd på AMD, att de baserat på efterfrågan från kunder kommer börja optimera sina processorer för Android och Chrome OS.

Källa: PCWorld.