Blåskärmar, mögel och säkerhetshot

När tidiga versioner av Windows hamnade i ett tillstånd som de inte kunde lösa upp automatiskt, till exempel en otillåten maskininstruktion eller ett anrop till en grundläggande drivrutin som svarat helt fel (som ”hårddisken finns inte”), visade systemet en tämligen oanvändbar blå skärmbild med några adresser och ett meddelande om att du är rökt.

GATES_blåskärm.png

Det är numera huvudsakligen eliminerat. Det är numera bara när windowskärnan misslyckas som man får en blåskärm. Om ett applikationsprogram utför en otillåten instruktion visar Windows en ruta om att programmet kraschat och frågar om det får skicka uppgifter om detta till Microsoft. Windows förblir i drift.

Drivruiner exekverar som en del av kärnan och kan fortfarande ge upphov till blåskärmar. Det är förmodligen därför Windows levereras med så många inbyggda, kvalitetskontrollerade drivruiner. Fallerande maskinvara kan också vara en orsak, eller att man konfigurerat den så att man kör den utanför specifikationerna, till exempel med för hög klockfrekvens.

Den alla mest beryktade blåskärmen råkade Bill Gates själv ut för vid en demonstration av plug and play år 1998 i och med lanseringen av Windows 98, när en assistent anslöt en skanner och hoppades att den skulle konfigureras automatiskt. Det gjorde den inte, men Gates skyllde ifrån sig på att det var en prototyp av Windows.

Ängslan för blåskärmar är dock överdriven. Undertecknad upplevde ett antal dylika under Windows 95 och några under Windows 98 men har aldrig varit med om en blåskärm under Windows XP. Tvärtom tycker jag att driftsäkerheten i XP varit utomordentlig. De har dock förekommit även under Windows 7.

Mögel och bitsönderfall

Som en del av metoden att dölja allt för användaren, kommer Windows för eller senare att drabbas av ”mögel” och systemet går allt långsammare och långsammare. Det enda sättet att få ordning på situationen är för det mesta att sudda hela hårddisken och göra en nyinstallation, just eftersom man faktiskt inte vet var allt skräpdata finns och har än mindre aning om hur det ska rensas bort.

Ett av huvudskälen till mögel är att långa filer blir allt mer fragmenterade och långsammare att nå. En annan ”metod” är att låta Windows automatiskt hantera storleken på page-filen vid behov. Efter ett tag blir filen väldigt fragmenterad, men den går inte att defragmentera med Windows Defrag.

Windows håller på med registret hela tiden och efter ett tag blir detta också kraftigt fragmenterat. I extremfall kan man också ha 100 000 uppdateringar liggande i olika kataloger, som man inte bara kan radera. Över 30 000 filer i C:\WINDOWS-katalogen är inget ovanligt. Även Windows Update har då och då drabbats av felaktigheter som fått maskinen att mer eller mindre stanna i flera timmar.

Häri räknar vi inte in de brottsliga intrångsförsök som görs från Internet där illvilliga typer placerar allsköns skräpprogram, bootkits, browser helpers och andra hjälprutiner samt långsamma anti-virusprogram i datorerna, som får dem att krypa fram som i sirap. Moderna bootkit fungerar idag som hypervisors, som startar en virtuell maskin, som i sin tur startar Windows virtuellt. Detta kan Windows inte detektera. Hypervisorn sitter dock i förarsätet och ser allt som användaren gör. Det enda som hjälper i det fallet är en total systemåterställning.

Felsäkert läge

Då och då kan man råka stänga av Windows på ett felaktigt sätt, till exempel genom att bara tvärt stänga av strömmen utan att låta Windows sköta den saken själv, eller genom att råka stänga av under startsekvensen. Alternativt kan det hända när man installerar felaktiga drivrutiner. I vilket fall som helst startar Windows igen, men i felsäkert läge.

Vad är felsäkert? Det är när systemet går igång utan tredjepartsprodukter och bara kör sådant som Microsoft vet fungerar. Det finns flera nivåer på felsäkerheten, helt utan drivrutiner, med vissa drivrutiner, med nätverk och så vidare.