Grafikjätten Nvidias herravälde i det yppersta prestandaskiktet kommer inom kort få konkurrens av AMD:s grafikprocessor Fiji, som bolaget redan bekräftat blir först ut med den staplade minnestekniken High-Bandwidth Memory (HBM). Nu stärks tidigare uppgifter om en rejäl ökning i beräkningskraft mot föregångaren Hawaii.

I prestandadatabasen Compubench figurerar ett grafikkort med titeln AMD Radeon Graphics Processor, vilken identifieras som Fiji. Vid närmare granskning framgår att grafikprocessorn har 64 beräkningsenheter (eng. compute units), vilket förutsatt att AMD inte helrenoverat grundarkitekturen innebär 4 096 streamprocessorer.

En annan intressant detalj är att grafikprocessorns maximala klockfrekvens anges till 1 000 MHz, vilket är exakt samma som för Hawaii-baserade Radeon R9 290X i referensutförande. Detta tillsammans med antalet streamprocessorer ger en ökad teoretisk beräkningskraft på 45 procent mot Hawaii-baserade R9 290X.

I de faktiska prestandatesterna är resultaten en blandad kompott av vinster och förluster. I Ocean Surface Simulation och TVL1 Optical Flow tar Radeon Fiji hem segern över Geforce Titan X, samt att det presterar 40 respektive 28 procent bättre än ett R9 290X. Vid Face Detection och Particle Simulation plockar Nvidia hem segrarna med god marginal, sannolikt då de testerna är bättre lämpade bolagets grafikarkitekturer Kepler och Maxwell.

Förutsatt att resultaten är äkta handlar det om en bestämd prestandaökning, men siffrorna bör i vanlig ordning tas med en nypa salt. För det första visar de hur grafikkorten står sig i scenarion som inte är relaterade till spel, men också för att det handlar om en ny grafikprocessor som kan få ytterligare optimeringar med nyare drivrutiner.

Lanseringen av nästa generation Radeon-grafikkort äger rum den 16 juni under evenemanget PC Gaming Show, i samband med spelmässan E3.