För tio år sedan startades den svenska fildelningssajten Swepiracy och blev snabbt en av de mest populära privata torrentsidorna i Sverige. Sedan 2012 har webbplatsen varit under utredning, då den 25-årige mannen som ägde sidan greps för brott mot upphovsrättslagen. Nu har ärendet nått sitt slut och mannen döms till samhällstjänst och skadestånd.

Brottsmålet har kretsat kring 27 filmer som gjordes tillgängliga på Swepiracy mellan mars 2011 och februari 2012. För detta krävde Rättighetsalliansen, som företräder filmbolagen, ett skadestånd på 25 miljoner kronor då ägaren tillgängliggjort filmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult på sidan.

Mannen döms nu till villkorlig dom och ska betala ett skadestånd på totalt 1,7 miljoner kronor samt göra 100 timmars samhällstjänst. Av skadeståndssumman ska 1,3 miljoner kronor gå till Nordisk Film, rättighetsägaren till Åsa-Nisse-filmen, och resterande pengar ska gå till staten för ersättning som mottagits i samband med brott.

Jag har varit i kontakt med min klient och vi kommer att överklaga både skuldfrågan och skadeståndsfrågan. Han tycker att tingsrätten hamnar för högt med skadeståndet. I skuldfrågan säger han att han saknade uppsåt och yrkar på att frikännas. Vi yrkar också på att skadeståndsfrågan ska ogillas.

De båda parterna har till den 1 november på sig att överklaga, och till IDG säger mannens försvarare att de har för avsikt att göra det. Enligt honom är summan för hög och mannen själv menar att han aldrig haft för avsikt att begå något brott, utan han är endast ägare till plattformen som andra användare sedan använt för att dela upphovsrättsskyddat material med.