Teknikstund: Köp inte en ny TV

Priserna på TV-marknaden fluktuerar kraftigt beroende på tid på året. Thomas Ytterberg går igenom området och tipsar om när den bästa tidpunkten att köpa TV är.

TV-marknaden är väldigt märklig. Dels använder den sig av en marknadsföring som baseras på påhittade siffror och trams, till exempel ”400 Hz – bra för sport”. Dels är prisutvecklingen väldigt annorlunda jämfört med annan teknik och inledningsvis är TV-apparater väldigt dyra. Det är därför möjligt att spara många tusenlappar bara genom att planera och tajma ett TV-köp.

Framför allt nu under vår och sommar kommer de sprillans nya modellerna att hålla högsta möjliga lanseringspriser. Genom att hålla i plånboken fram till höstens och julens utförsäljning och rea går det att spara tusenlappar och köpa exakt samma TV för så lite som halva priset.

En annan möjlighet är att köpa förra årets modeller nu under vinter och vår för just ungefär halva priset, jämfört med prislappen vid lansering i fjol.

02_cykeln.jpg

Livscykeln för en genomsnittlig TV är att den existerar på marknaden i 12-18 månader. Produkten lanseras tidigt efter nyår, ofta under CES-mässan i januari, och leveranser börjar under februari till april. En del modeller ligger senare i lanseringen, maj till augusti, men de följer i grunden samma mönster.

Halvering av priset under rea-perioden och efteråt

När TV:n är ny har den ett högt pris och detta sjunker något under de första 6–7 månaderna efter lansering. Sedan kommer den stora förändringen under hösten och framför allt då novembers (fjärde fredagen i november) Black Friday-rea samt mellandagsrean. Då har priset sänkts rejält jämfört med vid lanseringen. Hälften eller mindre än hälften av det ursprungliga priset är inte ovanligt.

Efter mellandagsrean och under vinter/vår-perioden stabiliseras ofta prisnivån. Det kan på daglig basis och från vecka till vecka variera ett par tusenlappar upp eller ned. Är det en populär och erkänd modell kan prisnivåerna faktiskt öka något under sommaren.

Förklaringen till att priserna ibland stiger igen är att ersättarna som börjar dyka upp på marknaden är så pass mycket dyrare att många väljer att titta på just föregående års modeller. Butikerna är också väldigt måna om att rensa ut fjolårets TV-apparater.

Från Black Friday och framåt bästa tiden för köp

De nya modellerna blir under våren också testade och recenserade, där slutsatsen ofta är att det är ungefär samma produkt som förra året. Förutom någon fördel eller nackdel hit eller dit är det väldigt sällan någon drastisk skillnad mellan de nya och fjolårets modeller. Efterfrågan ökar och tillgången minskar på fjolårets beprövade, erkända och betydligt mindre dyra modeller.

teknikstund_sony_55xe9005.png

Sonys 55XE9005 sjönk i pris gradvis under 2017 och landade på sitt lägsta pris i slutet av november, alltså Black Friday-rean. Den som inte kunde hålla sig utan köpte i perioden juli till oktober fick betala flera tusenlappar mer.

teknikstund_LG_65_B7.png

LG:s 65-tums OLED var tokdyr i början. Men även för den som väntade till september och betalade 33 000 kan det svida när samma modell på mellandagsrean gick för 22 000 kronor.

teknikstund_Philips_43PUS6162.png

Även en enklare och inte alls lika dyr modell som denna från Philips följer samma mönster. Den är som dyrast när den är ny, priset sjunker gradvis och först vid reorna stabiliseras det låga priset. All statistik kommer från Prisjakt.

I januari och februari lanseras de nya efterföljarna, till vad som är mycket höga priser. Då upprepas samma mönster och fram till Black Friday-rean är priserna väldigt höga. Är det en ny modell köparen är ute efter kan det handla om många tusenlappar, kanske månadslöner i skillnad. Endast genom att vänta ett par månader går det att spara in detta.

Efter Black Friday-rean i november, och särskilt då mellandagsrean och under vinter och våren, är det därför bra tillfälle att köpa de aktuella modellerna som har sisådär 6-12 månader på nacken. Allt som är nyare, vilket innefattar allt som är yngre än 6 månader, kommer att vara dyrare.

Tjänster som Prisjakt är väldigt användbara vid köp. En bra regel är att alltid kontrollera hur länge det tänkta köpobjektet har sålts och hur priset har ändrats. Är TV:n yngre än ett halvår är prisnivån sannolikt fortfarande ganska hög.

Sommar och tidig höst är sämsta tiden för TV-köp

Under sommaren och tidig höst, särskilt september och oktober, är därför den absolut sämsta tiden att köpa en ny TV. Förra årets bästa och mest intressanta modeller har ofta sålt slut och de nya modellerna från vintern ligger fortfarande högt i pris.

Där vet vi sedan tidigare att novembers Black Friday och mellandagarna kan nypa många tusenlappar från priset. TV:n som kostar 25 000 kronor i september kan i november säljas för 15 000 kronor.

Nu är detta förstås ganska generellt men den här cykeln har upprepats under många år och verkar inte brytas. Varför TV-branschen fungerar så här är också en öppen fråga. Men kanske kan fler och fler bli medvetna om hur det fungerar och någonstans på vägen blir situationen lite mer sansad och lite mindre hästhandlare.

Kommentarer till artikeln

84 debattinlägg

Skicka en rättelse
93

Forumet: Annonsfritt Youtube med Youtube Premium

Youtube har nu lanserat betaltjänsten Youtube Premium, där de erbjuder annonsfri tittning och möjligheten att titta offline för 119 kronor per månad. Är det något för dig? Gå in i tråden och diskutera! Läs mer

146

Test: Intel Core i7-2600K och AMD FX-8150 mot 2018 års processorer

För sju år sedan lanserades Intel arkitekturer Sandy Bridge och AMD Bulldozer. Hur står de sig idag och räcker verkligen Intels Core i7-2600K för spel idag med ett modernt grafikkort? Läs mer

12

Fredagspanelen 157: Kärnornas krig och de nya upphovsrättslagarna från EU

Den regniga midsommarhelgen är ett perfekt tillfälle att sitta inne och glo på senaste Fredagspanelen, denna gång om kommande monsterprocessorer och omdiskuterade EU-lagar. Läs mer

1

Produkterna du missade på Computex 2018

På stora hårdvarumässor blir det alltid ett antal nyheter som inte får någon direkt uppmärksamhet. Här är fyra videoreportage som merparten av SweClockers läsare missade. Läs mer

115

Minnestillverkare väntas dömas till höga böter för kartellbildning

Samsung, SK Hynix och Micron uppges med stor sannolikhet dömas till höga böter i Kina, då de bedrivit otillåten kartellverksamhet för att hålla uppe priserna på minnesmarknaden. Läs mer

82

Intels VD Brian Krzanich tvingas lämna sin post

Intel meddelar att VD:n Brian Krzanich avgår med omedelbar verkan, då han haft ett förhållande med en anställd på företaget. Läs mer

10

Mutant Year Zero: Road to Eden får ny trailer – släpps under 2018

Mutant Year Zero: Road to Eden visas i en ny trailer, vilken ger mer info om tre av huvudkaraktärerna samt bekräftar att lanseringen sker under 2018. Läs mer

27

Den nya upphovsrättslagen inom EU – det här händer nu

Den nya upphovsrättslagen Artikel 13 röstades nyligen igenom av Europaparlamentets juridiska utskott. Ännu har dock beslutet en bit kvar att gå innan det blir lag inom EU. Läs mer

90

Nvidias nästa generation Geforce försenas till följd av överskottslager av Pascal

Efter ett knappt år av bristvara på grafikkort har efterfrågan sjunkit rejält, vilket istället lett till stora överskott som tvingat Nvidia ta tillbaka 300 000 grafikkretsar. Läs mer

41

Steam drar igång sin årliga sommarrea idag

Uppgifter talar för att Steams årliga sommarrea påbörjas idag, och nedsatta priser på tusentals speltitlar är att vänta. Läs mer

394

Hur mycket har du lagt på Steam genom åren?

Genom ett nytt verktyg gör Valve det möjligt att kolla upp hur mycket pengar som gått åt på Steam genom åren. Jacob ligger på blygsamma $997,04. Hur mycket mer eller mindre ligger du på? Läs mer

49

Asus ROG Swift PG27UQ: Stora kompromisser vid 144 Hz i 4K-upplösning

I praktiken är det 4K i 120 Hz som gäller för Asus PG27UQ. SweClockers går igenom den komplexa situationen med bandbredd, subsampling och mitt i allt ett fel som gör bilden för mörk. Läs mer