I och med att företag börjat samla in allt mer information om användare på webben har olika lösningar för att vara anonym blivit allt populärare. Det handlar exempelvis om lösningar såsom VPN och samtliga webbläsare har idag inställningar för att blockera spårning, som kan aktiveras av användaren.

Denna inställning, som kallas för Do Not Track, saknar dock enligt Gizmodo funktion och gör väldigt lite för att skydda användarens integritet. Enligt forskaren Jonathan Mayer, som var med och utvecklade Do Not Track, är det ett misslyckat experiment som troligen inte borde finnas kvar i moderna webbläsare.

Listan över webbplatser där Do Not Track faktiskt fungerar är idag väldigt kort och enligt flera källor är det stora problemet att det inte finns någon vedertagen standard för sidor hur de ska hantera inställningen. Det finns heller ingen anledning för företag att efterfölja preferensen i webbläsaren, då det inte innebär några konsekvenser att bryta mot den.

Enligt Gabe Weinberg, grundare av sökmotorn Duckduckgo som lägger stor fokus vid personlig integritet, krävs det lagstiftning där företagen straffas om de spårar användarna mot deras vilja. Utan en sådan är funktionen missvisande och borde tas bort. På den motsatta sidan finns reklamföretagen, som tidigare hävdat att sådana lagar kommer få negativa effekter och hämma utvecklingen på webben.

Mozilla har sedan tidigare meddelat att de framöver kommer göra ändringar gällande hur de hanterar användarnas information. Bland annat kommer de börja blockera så kallade trackers avskiljt från Do Not Track-funktionen i sin webbläsare Firefox, bland annat då de enligt undersökningar är en av de största orsakerna till långa laddningstider.