Playerunknown's Battlegrounds (PUBG) tog världen med storm när det släpptes under 2017. Speltiteln lockade många med sitt battle royale-tema, där 100 spelare ska slåss till döden inom en zon som blir allt mindre. Numera finns konkurrens i form av bland annat det populära gratisspelet Fortnite, men PUBG har fortfarande miljontals aktiva spelare.

Inte minst i Asien har PUBG gått hem hos spelpubliken. I ett försök att locka fler spelare från regionen körs nu ett betatest av en nedbantad version av spelet i Thailand. Titeln blir då istället PUBG Lite, vilken baseras på det ordinarie spelet till PC/Windows, men med enklare grafik. Dessutom blir det gratis att spela.

Grundläggande systemkrav PUBG Lite

Grundläggande systemkrav

Operativsystem

Windows 7 eller senare, 64-bit

Processor

Intel Core i3 "2,4 GHz"

Grafikkort

Intel HD Graphics 4000

Primärminne

4 GB

Ledigt lagringsutrymme

4 GB

I samband med avtäckandet avslöjas även de nya systemkraven. Spelet påminner mer om den mobila varianten rent visuellt, varför kraven skruvas ned markant. Här gäller en ospecificerad tvåkärnig processor ur Intel Core i3-familjen på 2,4 GHz. För grafikberäkningarna räcker en integrerad krets från Intels Ivy Bridge-arkitektur – HD Graphics 4000. Både lagringsutrymme och primärminne specificeras till 4 GB.

Grundläggande systemkrav PUBG

Grundläggande systemkrav

Operativsystem

Windows 7 eller senare, 64-bit

Processor

Intel Core i5-4430
AMD FX-6300

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 960
AMD Radeon R7 370
2 GB grafikminne

Primärminne

8 GB

Ledigt lagringsutrymme

30 GB

Kraven kan jämföras med ordinarie PUBG, där de är betydligt högre. Det är som känt inte gratis och riktar in sig mot mer köpstarka spelare som kan få tag i dedikerade grafikkort som Geforce GTX 960 eller Radeon R7 370. På processorsidan krävs fyrkärniga Core i5-4430 från Intel alternativt sexkärniga FX-6300 från AMD.

Trots de betydligt avskalade kraven gäller fortfarande upp till 100 spelare på kartorna Erangel, Miramar samt träningsområdet. Beroende på hur väl satsningen tas emot påtalar utvecklarna att den kan sprida sig till andra länder, även om det troligen inte innefattar Sverige.

Förhoppningen är sannolikt att spelare som tidigare inte kunnat spela PUBG på grund av priset och de höga kraven nu kan göra det. Fortnite har sedan tidigare lägre krav än PUBG, men Lite-versionen matchar i själva verket konkurrenten. Nämnvärt är att ingen bildfrekvens anges för de grundläggande kraven.

PUBG Lite går att ladda ned från spelets webbplats redan idag, även om spelaren inte befinner sig i Thailand. För att spela krävs dock att en VPN-tjänst nyttjas.

Läs mer om battle royale-spelen: