Strategiserien Total War har gjort sig känd för att erbjuda både en turbaserad kampanjkarta och strider i realtid. Båda innehåller ofta mängder med grafiskt godis, och i sistnämnda renderas tusentals krigare på skärmen.

Efter att ha storsatsat på Warhammer-universumet är det dock dags för serien att återgå till de historiska rötterna. Detta genom årets Total War: Three Kingdoms, med start under Han-dynastins sista dagar år 190. Inför lanseringen avslöjas nu de officiella systemkraven i fyra prestandanivåer. Först ut är system med en integrerad grafikkrets.

Grundläggande systemkrav – integrerad grafik

Grundläggande systemkrav

Operativsystem

Windows 7 64-bit eller senare

Processor

Intel Core i7-8550U

Grafikkrets (integrerad)

Intel UHD Graphics 620

Primärminne

6 GB

För att matcha de allra mest grundläggande kraven utan ett dedikerat grafikkort krävs Intels processormodell Core i7-8550U och 6 GB primärminne. Den integrerade grafikkretsen Intel UHD Graphics 620 ska enligt utvecklaren ge mellan 25 och 35 bilder per sekund både på kampanjkartan och i strider. Detta vid grafikinställningen low och upplösningen 1 280 × 720 pixlar.

Grundläggande systemkrav – dedikerad grafik

Grundläggande systemkrav

Operativsystem

Windows 7 64-bit eller senare

Processor

Intel Core 2 Duo 3 GHz

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 650 Ti
AMD Radeon HD 7850 
1 GB grafikminne

Primärminne

4 GB

För den med ett dedikerat grafikkort skruvas processorkraven ned ordentligt till en tvåkärnig Intel Core 2 Duo i 3 GHz, medan primärminnet kan sänkas till 4 GB. Grafikmässigt tar dock kraven ett steg upp, till ett Geforce GTX 650 Ti alternativt ett Radeon HD 7850 med 1 GB grafikminne. Användare med dessa specifikationer ska enligt utvecklaren få samma bildfrekvens som vid föregående nivå.

Rekommenderade systemkrav

Rekommenderade systemkrav

Operativsystem

Windows 10 64-bit

Processor

Intel Core i5-6600
AMD Ryzen 5 2600X

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 970
AMD Radeon Fury X
4 GB grafikminne

Primärminne

8 GB

Den som vill spela i grafikinställningen high och upplösningen 1 920 × 1 080 i 45 till 55 bilder per sekund bör kika på de rekommenderade systemkraven. Från det röda laget återfinns processorn AMD Ryzen 5 2600X på kravlistan, med Intel Core i5-6600 som alternativ.

För renderingen står då ett Geforce GTX 970 eller ett Radeon R9 Fury X. Primärminnet dubbleras till 8 GB och för grafikminnet tas kravet till 4 GB. Från tidigare Windows 7 och uppåt gäller nu istället Windows 10.

Systemkrav "60 FPS+"

Rekommenderade systemkrav

Operativsystem

Windows 10 64-bit

Processor

Intel Core i7-8700K

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 1080
Nvidia Geforce RTX 2060
8 GB grafikminne

Primärminne

8 GB

Den sista kravnivån gäller för grafikinställningen ultra i full HD och mer än 60 bilder per sekund, vilket borgar för en välflytande upplevelse. Här återfinns Intel Core i7-8700K och Geforce GTX 1080 alternativt Geforce RTX 2060 på kravlistan. Detta tillsammans med 8 GB grafikminne och lika mycket primärminne.

However, TAA doesn’t work with traditional Crossfire and SLI, which rely on AFR/AFR2 (alternative frame rendering) techniques. TAA and AFR are, quite simply, incompatible. AFR doesn’t allow any dependency between frames, which TAA obviously requires as it references previously-displayed frames.

Utvecklarna talar även om svårigheten med att förena efterbehandlad kantutjämning som TAA med Crossfire och SLI. Eftersom teknikerna för flera grafikkort inte håller för övergången från MSAA till TAA har stödet för mer än ett grafikkort fått stryka på foten i speltiteln.

Total War: Three Kingdoms släpps den 23 maj till PC/Windows.

Är du sugen på mer historiskt Total War, eller hade du hellre sett det avslutande spelet i Warhammer-trilogin? Diskutera i kommentarsfältet!