Sammanfattning och råd

För att sammanfatta bör du identifiera vilken typ av last som är aktuell och välja en typ av hårddisk som är ämnad detta. Precis som en elitidrottare har olika träningsprogram för ett lopp på 100 meter och ett längre maraton så är olika hårddiskar förberedda för olika typer av uppgifter.

Gör en ekonomisk kalkyl men glöm inte att räkna med ägandekostnad så som livslängd, garantitid och vilken total prisskillnad en något mer påkostad hårddisk skulle medföra ställt mot systemets totalkostnad. Oftast är skillnaden lägre att ta en bättre hårddisk än väntat.

Om det är vilt skilda arbetslaster var inte rädd för att köra olika lagringsvolymer för specifikt dessa laster. Det går även att använda sig av flera olika typer av lagringsenheter i samma volym i många NAS-enheter och operativsystem, där till exempel en SSD kan användas som cache för att accelerera prestandan på volymen. Mjukvara och konfiguration på lagringsvolymer är ett viktigt komplement till hårdvaran.

Slutligen gäller det att oavsett vilken hårdvara som väljs så ska inte backup glömmas bort om du har särskilt viktig data som inte får gå förlorad. Detta ersätter dock inte speglade lagringsvolymer eller andra redundanta lagringslösningar. Lättast är att ha en dedikerad lagringshårddisk, regelbundet göra säkerhetskopior till denna och förvara den hemma hos en annan familjemedlem eller vän.

Den som vill ha en mer avancerad lösning kan byta bort en del av utrymmet på en egen NAS mot utrymme hos en vän – och vice-versa! Dra dig inte för länge dock – det är bättre att du har en enkel lösning idag än att du kanske börjar fundera när haveriet är ett faktum.

  • Identifiera arbetslast och välj disk efter arbetstyp.

  • Beräkna driftskostnaden med systemet inkluderat.

  • Var inte rädd att komplettera med flera lagringstyper vid olika arbetslaster. Glöm inte mjukvaran eller konfiguration på lagringsvolymen.

  • Backup går inte ersätta med dyra diskar eller redundanta lagringsvolymer, skaffa dig en lösning på säkerhetskopia innan det är för sent.

I samarbete med Seagate

seagate_1c_blk_horizontal.png

► Seagates NAS-hårddiskar för tåliga lagringssystem finns hos Dustin.

Ironwolf och Ironwolf Pro är Seagates NAS-diskar och erbjuder upp till 5 års garanti, 2 års dataräddning och är utrustade med diagnostiklösningen Seagate Health Management med stöd hos branchens alla stora NAS-tillverkare. Läs mer om detta här!

Hur ser din lagringslösning ut i dagsläget? Dela med dig i forumtråden!