Grafik och spelprestanda

Sett till processorns kapacitet är M1 i Macbook Air och Pro alltså identisk, men de båda skiljer sig åt en aning gällande grafikdelen. Med grundutförandet av Macbook Air är en av åtta grafikkärnor avstängd, medan alla konfigurationer av Pro behåller alla åtta. Arkitekturen är Apples egenutvecklade och bygger på något som kallas Tile-based Deferred Rendering (TBDR). En egenskap hos denna är att den drar nytta av det enhetliga globala minnet i M1.

TBDR-rendering bryter upp den renderade bilden i rutor (eng. tile), och detta upplägg skalar renderingsprestanda med antalet grafikkärnor. Modellen kommer också med nackdelar, vilka huvudsakligen handlar om att TBDR tvingas utföra upprepade beräkningar på grafik som befinner sig utanför en tile. Upplägget med renderade bilder indelade i rutor gör dock att kravet på grafikminne blir avsevärt lägre än mer konventionella renderingsmetoder.

Varje streamprocessor i dessa grafikkärnor har dessutom tack vare den enhetliga minnesmodellen avsevärt högre bandbredd till minnet jämfört med en traditionell processordesign där både processor och grafikdel når minnet som en separat resurs. Framtida processorer med många kärnor och stor minnespool kan därmed i teorin skala mer linjärt än traditionella upplägg med separata resurser kan.

M1_MBP_BG3_Steam.jpg
M1_MBP_BG3-1600p-1.jpg

I Baldur's Gate III har vi testat högsta upplösningen med mediumkvalitet för grafiken.

M1_MBP_BG3_settings900p.jpg

Vi har även testat upplösningen 1 440 × 900 pixlar, återigen med grafiknivån medium.

M1_MBP_RotTR_settings1600p.jpg

Även med Rise of the Tomb Raider har högsta upplösning och mediumnivå använts.

M1_MBP_RotTR_resultat1200p.jpg

Den lägre upplösningen för Rise of the Tomb Raider är 1 920 × 1 200 pixlar.

M1_MBP_RotTR_settings1200p.jpg

För att testa spelprestanda har vi valt att utsätta datorerna för en duo speltitlar, närmare bestämt Rise of the Tomb Raider och Baldur's Gate III. Rise of the Tomb Raider representerar ett något äldre spel men är också den titel Apple själva lyft fram som välfungerande med Rosetta 2-tolkning. Som motpol till det Apple-godkända alternativet använder vi det turordningsbaserade rollspelet Baldur's Gate III, som trots sin isometriska vy kan ställa högre krav på hårdvaran.

När Macbook Air prövar lyckan med det Lara Croft-osande prestandatestet i skärmens naturliga 2 560 × 1 600-upplösning, hamnar genomsnittet på 24,09 FPS, men den passiva kylningen gör sig påmind när proceduren upprepas. Efter tre körningar i samma upplösning sjunker nivån marginellt till 23,83 FPS. I testets andra fas, med upplösningen 1 920 × 1 200 pixlar, dalar prestandan från 36,28 till 33,80 FPS efter ytterligare tre tester.

Oavsett upplösning visar dock testslingan på grafiska underligheter, där skuggor bland träden blinkar och modeller laddar in vid fel tidpunkt – ofta när kameran redan passerat en stor del av objektet. Ungefärlig temperaturmätning med hjälp av IR-termometer visar att metallen kring tangentbordets ovandel konstant ligger kring heta 46 °C, med ett par grader svalare undersida.

M1_MBP_RotTR_resultat1600p.jpg

I högsta upplösningen lyckas inte Macbook Pro M1 driva Rise of the Tomb Raider till stabila 30 FPS.

M1_MBP_RotTR_resultat1200p-2.jpg

Även i lägre upplösningen 1200p nås inte målet om 60 FPS med mediumnivå för kvalitetsambitionen.

När Rise of the Tomb Raider körs med högsta upplösningen 2 560 × 1 600 pixlar på Macbook Pro lyckas datorn inte riktigt komma upp i stabila 30 FPS, då en bildtakt om 25,75 FPS nås. När upplösningen sänks till 1 920 × 1 200 pixlar ökar nivån men med bilduppdatering om 51,63 FPS nås inte riktigt den heliga graalen 60 FPS. Här har grafisk kvalitet varit satt till medium, och genom att justera detaljer kan biluppdatering om 60 FPS nås.

M1_MBP_BG3_screens1600p-3.jpg

I högsta upplösningen 1600p når Macbook Pro 13-tum vild variation mellan enkelsiffrigt och 17–23 FPS.

M1_MBP_BG3-1600p-2.jpg
M1_MBP_BG3_screens1200p-1.jpg

När upplösningen sänks till 900p kan Macbook Pro med få undantag hålla sig runt 60 FPS.

M1_MBP_BG3_screens1200p-2.jpg

De områden där Macbook Pro inte når 60 FPS i 900p är oftast mellansekvenser och när nya områden laddas in.

När Macbook Pro får bekänna färg i Baldur's Gate III varierar bilduppdateringen en del. Med högsta upplösningen och grafisk nivå ställd till medium når datorn en lägsta bilduppdatering om cirka 17 FPS i mellansekvenser, medan den under spelande pendlar mellan 21 och 26 FPS. I regel ligger bilduppdateringen runt 21–22 FPS. När upplösningen sänks till 1 440 × 900 pixlar hamnar bilduppdateringen i snitt strax under 60 FPS, med typisk nivå runt 58 FPS.

Macbook Air håller inte riktigt samma klass utan har ett större spann, som bottnar i låga ensiffriga uppdateringsfrekvenser vid de båda testade upplösningarna. Detta inträffar främst när nya områden läses in, men även när övergången från filmiskt inslag till interaktiv spelvärd sker. Med 1 440 × 900-upplösningen toppar bildfrekvensen mellan 45 och 50, medan den högre upplösningen snittar kring 20 FPS eller strax under.

Bärbara datorer med M1 under huven är alltså dugliga spelmaskiner för den som inte är så kräsen, men då datorerna är bestyckade med stöd för Wifi 6 kan de istället vara mottagare för spelstreaming i hemmet. Utöver rena molnbaserade tjänster som Stadia eller Xbox Game Pass-streaming har spelare även möjlighet att strömma spel från Steam-biblioteket på en PC, vilket ger en gemytlig upplevelse så länge som nätverket är stabilt.