Med mer avancerade tillverkningstekniker och nya arkitekturer kan också superdatorer och annan kraftfull hårdvara ständigt kliva upp till nya prestandanivåer, men i takt med att tillverkningstekniken krymper närmar sig också den problematiska väggen när kvantmekanikens regler sätter käppar i hjulen. Om kvantmekaniken istället omfamnas i form av kvantdatorer, finns istället beräkningskraft som kan lösa vissa problem som inte ens senaste snittets superdatorer kan lösa inom överskådlig tid.

Kvantdatorer är i forskningsstadiet hos flera jätteföretag som Google och IBM, där rapporter om nya framsteg då och då presenteras. För att fungera kräver kvantdatorerna bland annat extremt låga temperaturer, varför den som vill köra sina beräkningar på den speciella hårdvaran måste göra så genom de molntjänster som jättarna tillhandahåller. Nu framkommer att ett alternativ för lokal användning blir verklighet, när det nederländska företaget Quantware tar en kvantprocessor kallad Soprano till marknaden.

Skärmavbild 2021-07-17 kl. 19.04.34.png

Medan de främsta kvantdatorerna är utrustade med över 50 kvantbitar (eng. qubits), stannar den lanserade modellen på blott 5. Syftet med produkten är därmed inte att erbjuda revolutionerande prestanda, utan att ta en fungerande processor till mindre företag och lärosäten. Quantware spår dock att antalet kvantbitar i deras produkter kommer att öka med en faktor i spannet 2–4 varje år framöver, vilket innebär mångdubbel prestanda i och med att beräkningskraften ökar exponentiellt.

I samtal med Ars Technica förklarar Matthijs Rijlaarsdam, en av Quantwares grundare, att innan år 2025 kommer bolagets produkter att mäkta med just sådana problem där traditionella datorer går bet, ibland kallat quantum supremacy. Rijlaarsdam menar att det då handlar om en mångmiljardmarknad, men att den marknad som gäller nu är mindre och fokuserad på forskning och utveckling. Vidare skriver Ars Technica att Soprano kan styras genom mikrovågor och tillverkas med samma tekniker som vanliga processorer, vilket är fördelaktigt.

Quantware liknar den nya produkten vid den närmast antika Intel 4004, som beskrivs som den första kommersiellt tillgängliga processorn. Tilläggas bör dock att den 50 år gamla Intel-processorn inte kräver kylning med flytande helium för att fungera, vilket är ett av kraven med känsliga Soprano. Vad kvantprocessorn landar på prismässigt är i skrivande stund inte känt.

Läs mer om superdatorer och kvantdatorer: