Hösten 2020 blev en fullspäckad period för entusiaster. Nvidia lanserade en ny generation grafikkort i Geforce RTX 3000-serien, AMD mötte upp med Radeon RX 6000-serien och kom efter många år på dekis åter in matchen igen. Vid sidan om detta lanserade AMD Ryzen 5000 och knep prestandatronen från Intel, och detta sällskapades av en ny generation spelkonsoler från Sony och Microsoft.

Det dröjde dock inte länge innan en ihållande brist blev ett faktum, något som i ovannämnda kategorier kanske främst påverkat grafikkort. Det här har också gjort ett tydligt prismässigt avtryck och tillverkarnas så kallade rekommenderade priser (MSRP) är numera verklighetsfrånvända fantasisiffror. Nu visar data från Pricerunner på den breda uppgången.

snittgrafikkort.jpg

Under sommaren 2020 kan en tydlig nedgång i snittpris skönjas, men den trenden bröts under hösten i samband med Nvidias lansering av Geforce RTX 3080. Veckorna som följde blev det storbrist på nya grafikkort och konsumenter flockades därför istället till äldre modeller, varpå även dessa försvann och butikshyllorna tömdes.

Inledningsvis handlade det mestadels om att grafikkorten inte gick att köpa, men detta hann inte göra något större utslag på priserna 2020. Kort efter årsskiftet började en tydlig stegring och under helåret 2021 visar Pricerunner på en ökning om mer eller mindre exakt 100 procent. Detta stämmer också överens med de rekommenderade priserna på de grafikkort som finns att köpa idag.

Efter ett drygt år av brist är det numera möjligt att utan att hänga på låset få tag på grafikkort i butik. Det här kommer till följd av att marknaden anpassat priserna efter tillgång och efterfrågan, med resultat att grafikkort beroende på modell ligger någonstans runt 100 procent över de rekommenderade priser som satts av AMD och Nvidia.

grafikkort2.jpg
Grafikkortspriser.png

Klicka eller peka på bilden för att förstora

Då ökningen om 100 procent handlar om ett snitt varierar uppgången kraftigt mellan olika modeller. Det här blir inte minst tydligt med prisstatistik för 2021, där siffror gäller topp tio mest populära grafikkort som funnits tillgängliga i början och slutet av året. Bland dessa är prisuppgången allt mellan 14 till 55 procent, där generellt sett modeller i lägre segment ökat mest.

Grafikkortsmodell

Prisuppgång

Zotac Geforce GTX 1660 Twin Fan 6 GB

329 procent

Sapphire Radeon RX 6800 Nitro+ OC 16 GB

328 procent

PNY Nvidia Quadro P400

271 procent

XFX Radeon RX 580 GTS XXX Edition 8 GB

229 procent

MSI Radeon RX 580 Aarmor OC 8 GB

218 procent

Gigabyte Geforce GTX 1050 Ti OC 4 GB

176 procent

Asus Geforce RTX 2080 Ti ROG Strix Gaming 11 GB

153 procent

Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4G

152 procent

Gigabyte Geforce RTX 2060 OC Rev2 6 GB

142 procent

Powercolor Radeon RX 550 Red Dragon4GB

125 procent

Blickar vi avslutningsvis på topp tio grafikkort som gått upp mest i pris bekräftas att det är lägre prissatta modeller ur tidigare generationer i listan. Undantaget för regeln är Sapphires Radeon RX 6800 Nitro+ OC. Anledningen bakom detta är sannolikt den branta prisökningen av den senaste generationens grafikkort, varför konsumenter sökt sig till modeller med, i alla fall inledningsvis, lägre prislappar.

När bristen på grafikkort lättar och priserna helt sonika börjar sjunka är fortsatt svårt att sia om. Som tidigast ser det ut att bli under årets andra hälft, men samtidigt är det mycket som pekar mot att en eventuell lättnad går att skönja först i inledningen av år 2023.

Läs mer om priser och tillgänglighet på grafikkort: