Inledning

Julen står för dörren och vana trogen har det äntligen blivit dags för redaktionen att presentera årets vinterdator, eller snarare vinterdatorer, då vi år 2022 har tagit fram två stycken paket. Föregående årets paket sattes ihop utan grafikkort eftersom marknaden för dessa var milt uttryckt ansträngd och svårnavigerad, något som det lyckligtvis blivit ändring på till årets upplaga.

Fokus med årets upplaga av vinterdatorerna är inte att erbjuda varken ett mycket hårt prispressat system eller ett system med högsta möjliga prestanda. Precis som tidigare år har SweClockers redaktion valt ut delar som i våra ögon är både kompetenta och erbjuder hög kvalitet – oavsett om det är fysisk, mjukvarumässig eller så kallad "quality of life" som gör bygg- och användarupplevelse trevligare. De olika aspekterna i kombination är tänkta att ge en stabil spelupplevelse i 1080p och 1440p, med förhållandevis god möjlighet att uppgradera i framtiden.

Vinterdator-17.jpg

Det som har hänt sedan förra året är att framförallt marknaden för grafikkort stabiliserat sig och att det helt enkelt går att få tag på grafikkort från både AMD och Nvidia med relativ enkelhet. Smolket i bägaren är att de båda tillverkarna enbart har hunnit med att presentera grafikkort i det absoluta toppskiktet vad gäller den senaste generationen, varav AMD:s inte hunnit lanseras ännu och Nvidias inte får plats inom den tilltänkta budgeten. Valet föll därför på två grafikkort ur föregående generation.

I denna artikel går vi kortfattat igenom de olika komponentvalen och avslutar med några snabba prestandamätningar samt en samlad inköpslista över alla delar. Vi har även producerat en medföljande video där Calle resonerar runt valet av komponenter.

Tidigare sommar- och vinterdatorer

Sponsormeddelande

I samarbete med Komplett

Screenshot_20200904-112819~2.png

Årets vinterdator produceras i samarbete med Komplett, som är officiella återförsäljare av datorsystemen.

Köp SweClockers Vinterdator på Komplett.se