Amerikanska EVGA är en partnertillverkare som många entusiaster håller lite högre än andra. Ordentliga kylare, egendesignade kretskort och modeller specialgjorda för överklockning är några anledningar till detta. I höstas slog därför nyheten om företagets sorti från grafikkortsmarknaden ned som en bomb. Obalans i partnerskapet och uppgavs då vara en huvudsaklig anledning till det oväntade beslutet, som grusade alla planer på Geforce RTX 4000-serien i EVGA-skrud.

Nu följer Gamers Nexus med bakom kulisserna hos den avvecklande grafikkortslegendaren, som i Taiwan visar de olika stegen för att pussla ihop en inofficiell Geforce RTX 4090-modell i jakt på ett sista överklockningsrekord. I den halvtimmeslånga dokumentären presenterar EVGA:s överklockningsprofil "Kingpin" bland annat hur ett grafikkort handbyggs och finjusteras, en pysslig process som i vanliga fall resulterar i de grafikkort som sedan går till massproduktion.

EVGA GN 1.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

EVGA GN.jpg

Genom att slipa den något böjda kretsen helt plan, går det att förhindra att kylpastan spricker när temperaturerna kryper nedåt. Bildkälla: Gamers Nexus

Att hitta optimala spänningsnivåer för grafikkortets olika delar är ett viktigt steg i produktutvecklingen. För att åstadkomma det används verktyg som oscilloskop och en kartongbit bestyckad med variabla motstånd, som i allra högsta grad möjliggör manuella spänningsjusteringar. Utan tillgång till Nvidias utvecklarverktyg och med tillgång till ett fåtal tillgängliga grafikkretsar, är detta vad som krävs för att ha chans på överklockningsrekord.

Extremöverklockning är ingen dans på rosor i vanliga fall, och särskilt inte med EVGA:s Nvidia-lösa förutsättningar. Det innebär begränsade möjligheter till binning, alltså att från ett stort antal grafikkort välja det med bäst prestanda. Överklockaren "biso biso" försöker därför göra det bästa av situationen genom att slipa grafikkretsen plan och sedan låta det flytande kvävet flöda.

EVGA GN 2.jpg

Grafikkortet värms upp för att smälta lödningen, varpå kretsen lyfts bort med hjälp av en sugkopp. Bildkälla: Gamers Nexus

EVGA GN 3.jpg

Rengöring och ny lödning måste ske innan kretsen kan funktionstestas och återmonteras. Bildkälla: Gamers Nexus

EVGA GN 4.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Tur i oturen: Ett snedsteg i det ambitiösa rekordförsöket öppnar dörren till en av EVGA:s mest imponerande avdelningar, nämligen serviceavdelningen. Avdelningens tekniker lyckas gång på gång med det omöjliga uppdraget att skramla liv i döda grafikkort, exempelvis genom att montera loss en fungerande grafikkrets från ett kretskort med felande komponenter. På så sätt kan den mest värdefulla delen räddas, testas och lödas fast på nytt, som del i ett fullt fungerande grafikkort.

EVGA GN 5.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Gamers Nexus dokumentär avrundas på bästa möjliga vis, med "biso biso" i toppen av 3DMark-testerna. Utöver ett fint avslut på en entusiastrosad del av hårdvaruhistorien, ger videon god insyn i alla utmaningar och kompetens bakom ett grafikkort.