SweClockers medlemmar är sannolikt bättre än snittet på att krama ur mesta möjliga ur datorer, där kunskap om överklockning, uppgraderingar och anpassade användningsområden kan förlänga livslängden ordentligt. För en miljömässigt hållbar situation är återanvändning ett starkt alternativ, men när hårdvaran väl är uttjänt gäller återvinning. Med telefoner, datorer och annan teknik är det senare mycket svårt, eftersom massvis av material trängs i små skal eller fastlött på kretskort.

Tillsammans med partnertillverkarna Acer och Tsinghua Tongfang visar nu Intel att det är möjligt att skapa mer miljövänliga datorer, något som demonstreras med en liten stationär modell på 7 liter. Det miljövänliga ligger dels i en energisnål processor enligt Core 12000 "Alder Lake", med understöd från mer effektiv spänningsomvandling och nätdel. Dels i att 90 procent av systemets komponenter ska vara återvinningsbara.

Moderkort och andra kretskort är generellt extra knepiga att materialåtervinna, eftersom stora delar av det periodiska systemet finns representerade hos dessa paket av metall, glasfiber och lim. I det uppvisade systemet kapas delar av materialet bort genom att minska den fysiska storleken, men också genom att skala ned antalet komponenter från 1 800 till 1 400 stycken. Med dessa anpassningar ska 95 procent av datorns metaller och glasfiber gå att ta tillvara.

foPqvwwvydGPHHTTrqNHyG.jpeg

Sprängskiss av systemets delar. Bildkälla: Intel via Tom's Hardware

Exakt modell för processorn specificeras inte, men i den kompakta datorn finns endast en mindre processorkylare och en ensam fläkt, vilket antyder att det är en enklare processor med TDP-värde om maximalt 65 watt. Nätdelen beskrivs däremot i detalj och är 80 Plus Titan-certifierad. Den kan också ta ett storleksmässigt kliv ned från traditionella nätdelar genom att använda galliumnitrid, ett material som bland annat resulterat i mycket nätta telefon- och datorladdare med hög effektklass för sin storlek.

Även om Intel och partnertillverkarna menar att det uppvisade systemet kan massproduceras är en enda återvinningsbar modell inte något som kan rädda världen. Intel uppmanar dock andra tillverkare att satsa på mer miljövänliga tillverkningsprocesser och material, samt lovar att fortsätta arbetet med fler partner. Ökad miljömedvetenhet hos kunder har satt press på många företag att arbeta mer hållbart, varför det är sannolikt att fler aktörer sjösätter projekt av det här slaget.

Källa: Tom's Hardware